De katharinacode

In dit boek draait het rond drie leidinggevende figuren. William Wisting is een oudere politieman die zich bezighoudt met cold cases, zoals die ene waar hij nu mee bezig is. De verdwijning van Katharina Haugen zette 24 jaar geleden het hele land in rep en roer, maar is nu vergeten. Berucht was de Katharinacode, die ze op de keukentafel legde, de dag dat ze verdween. Elk jaar belde Wisting met de weduwnaar Marting Haugen, wat resulteerde in een gelaten vriendschap, waarbij ze jaarlijks een weekend gaan vissen in het noorden van het land.

De dag dat hij wil afspreken met Haugen voor de volgende trip, is die echter spoorloos en blijken er bewegingscamera’s rond het huis te hangen. Net nu er sprake is van een nieuwe verdwijning.

Ook Adrian Stiller, een federale agent, is gretig om deze zaak weer op te nemen. Hij meldt zich op het politiebureau van Wisting. Tot slot is er Line, Wistings dochter, die een mooie journalistieke carrière in het verschiet ligt, en eveneens, op instigatie van Stiller, vanuit haar invalshoek aan de zaak werkt.

Het is voor alle drie duidelijk dat de sleutel bij Martin ligt. Er wordt overeengekomen dat Wisting hem dit keer zal benaderen met een recorder op het lichaam. Op de plek van de visvangst ontspint zich een claustrofobische relatie, goed gesteund door Stiller en onderzocht door Line.

Jorn Lier Horst begon als auteur in 2004 met enkele romans die ook in het Nederlands verschenen. Dat bleef niet duren, maar sinds 2012 varieerde hij zijn activiteiten door ook voor theater te schrijven, in combinatie met misdaadromans voor jongeren. De Katharinacode is de eerste van vier romans over cold cases.

Misdaadliteratuur over cold cases is niet de meest flitsende stijl, omdat dat inherent aan het onderwerp, trager en secuurder moet. In dergelijke boeken gaat het niet over spionage of achtervolging, maar over geduldig ontrafelen van oude fouten, in combinatie met eventuele nieuwe technieken. Dat zit allemaal in de Katharinacode. Het spannen van het web rond Martin Haugen vormt het overgrote deel van het boek, waarbij het weekendje het summum is voor de psychologische verhouding tussen de twee mannen. De connectie met het lopende politieonderzoek en de bravoure van Line geven het verhaal de nodige zuurstof, maar spectaculair wordt het nooit. Alles draait rond de gesprekken van de twee oudere mannen.