Nulpunt

Op zondag 9 mei 1999 krijgen Alexander Blix en Gard Fosse in Oslo een oproep voor huisvredebreuk. Een vader terroriseert zijn gezin. Hij heeft een wapen vast. Fosse wil wachten op versterking, zoals de instructies luiden, Blix wil binnenvallen, vanwege het kind dat onder vuur wordt gehouden. De moeder ligt dood op de grond. Een drama is in de maak, want Blix schiet de man neer omdat die het kind bedreigt.

Twintig jaar later zijn beide mannen ouder, wijzer en getekend door dit incident. Blix is een plichtsbewuste agent, rijk aan ervaring, maar nog altijd agent. Terwijl Fosse zijn baas is geworden, met veel minder instinct en talent, maar met het nodige voorbehoud in zijn procedures, wat hem een twijfelende, besluitloze chef maakt, die graag en vooral met andermans veren pronkt.

Iselin, de dochter van Blix, doet mee aan een reality-programma genre Big Brother, de Noorse versie. Er blijven nog vier kandidaten over. Blix was niet opgezet met het initiatief van zijn dochter, maar volgt sluiks haar progressie in het programma.  

Emma Ramm is de tweede hoofdpersoon. Zij is een jonge, ambitieuze onderzoeksjournaliste, die een interview heeft kunnen regelen met Sonja Nordstrøm, een Noorse sportieve beroemdheid die net een boek uit heeft, maar plots onvindbaar lijkt.

Het is Emma die als eerste de onverwachte verdwijning opmerkt, en de politie waarschuwt, waardoor ze voor het eerst in contact komt met Alexander Blix, die intussen met een nieuwe, bekwame partner werkt, Sofia Kovic.

De verdwijning van Nordstrøm blijkt onderdeel van een moordplan van een seriemoordenaar die heel gericht te werk gaat. Het wordt Blix snel duidelijk dat Nordstrøm als pièce de résistance achter de hand wordt gehouden, in de structuur van de moorden, die nu snel één na één volgen.

Jørn Lier Horst is een voormalig politieman, die zich al lang heeft geconverteerd naar schrijver. Hij heeft er de juiste intellectuele achtergronden voor: criminologie en psychologie en zelfs een filosofisch gouden randje. Zijn boeken werden vertaald in diverse talen, maar nog niet in het Nederlands.

Dat is de reden dat de naam van zijn compagnon bekender klinkt: Thomas Enger. Thomas heeft een journalistieke maar ook sportieve achtergrond, werd in 2010 bekend met Schijndood, eerste van vijf boeken rond hoofdfiguur Henning Juul. Op deze website vind je ook de recensie terug van Familiewapen (2016).

De samenwerking tussen Blix en Emma wordt een constante, vermits het tweede boek al staat te dringen voor publicatie. De relatie tussen die twee zit snor, ik stoor me een heel klein beetje aan het clichématig aftelrijmpje van de seriemoordenaar. Na decennia van boeken over seriemoord mocht het wat origineler. Ik ben er echter van overtuigd dat deze serie toekomst heeft en we opnieuw een Noorste instroom mogen verwachten van kwalitatieve thrillers.