Opnieuw uitstel voor No Time to die?

De geruchten lopen al een tijdje: Eon denkt opnieuw aan uitstel voor hun 007-blockbuster.  Iedereen wacht af met een bang hart.  

Het lijkt erop dat elke Bondfilm zijn eigen moeilijkheden kent. SPECTRE had te maken met hackers, SKYFALL moest de storm bij MGM afwachten, QUANTUM OF SOLACE kreeg een staking te verduren van de scriptschrijvers en stuntongevallen langs het Gardameer, terwijl we nog niet de Craig-bashing zijn vergeten voor CASINO ROYALE.

Bij NOTD waren er de artistieke meningsverschillen met regisseur Danny Boyle en muziekcomponist Dan Romer, waarvoor nieuwe mensen moesten worden gezocht. Met Cary Fukunaga en Hans Zimmer werd zeker niet aan kwaliteit ingeboet.

Maar Corona blijkt een taaiere tegenstander. Reeds twee keer verwerkte de productie uitstel voor de personeelswissels, maar begin maart kwam daar het bericht bovenop dat NO TIME TO DIE zou uitgesteld worden tot november. Dat was een wake-up call voor vele mensen, net voor corona wereldwijd om zich heen zou grijpen.

Nu komt november in zicht, en corona is alleszins niet bedwongen, integendeel. Zal de productie opnieuw de première uitstellen?

Een gok? Ik ben er haast zeker van. Eon maakt één James Bondfilm om de drie, vier jaar. Door omstandigheden, zoals nu, kan daar wat langer over gaan. Maar in principe brengt zo’n 007-film tegenwoordig een miljard dollar op aan rechtstreekse inkomsten. Daarvan gaat een kwart naar de productie van de volgende film. Zo’n cijfers kun je niet halen met cinemazalen die slechts voor de helft mogen gevuld worden. Dat is gewoon onzinnig om er zelfs aan te beginnen. En de coronacijfers in landen als Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, India en andere vooraanstaande landen zijn niet van dien aard dat men rustig kan afwachten.

Indien er opnieuw uitstel komt, tot wanneer?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Eerste mogelijkheid: begin 2021. Maar dat geeft nog geen veilige zekerheid en in januari, februari clusteren tal van blockbusters samen in de Amerikaanse bioscopen. Te veel concurrentie en onnodig om die te komen ambeteren.

De zomer van 2021 is een tweede mogelijkheid. Maar dan gaan mensen minder naar de bioscoop. Dat is trouwens de reden dat LICENCE TO KILL slechts 156 miljoen dollar opbracht (tegenover 191 en 194 de film ervoor en erna).

Blijft de herfst van 2021. Dan zitten we één jaar rond de klok en is het corona-virus waarschijnlijk onder controle. Dat lijkt de meest plausibele oplossing. Ik verwacht eind augustus, begin september de definitieve beslissing.

Eén nadeel: Eon had gezegd dat ze na de release van NO TIME TO DIE zouden bekendmaken wie de James Bond wordt. Die mag dus nog een jaartje in de koelkast.