Zij die moet sterven

Stieg Larson ligt aan de basis van de Millenium-trilogie, die in de hele wereld een groot succes kende. De verfilmingen van de drie boeken bevestigden de waarde van deze originele thrillers. De combinatie van een ouderwetse onderzoeksjournalist met een gehaaide maar contactschuwe hacker wordt door iedereen gesmaakt en nu volop gekopieerd. 

Het was een slecht idee van Stieg Larson om te sterven op het toppunt van zijn roem, iets wat hij waarschijnlijk niet eens heeft beseft. Zijn uitgever zorgde ervoor dat de nalatenschap van Larson voor altijd zou bewaard blijven en vroeg aan David Lagercrantz, om postume vervolgen te schrijven, naar idee en werkwijze van Larson. Lagercrantz is internationaal bekend geworden met de biografie I, Zlatan, maar had daarvoor al een tiental boeken op zijn conto.  

In 2015 bracht hij Wat ons niet zal doden uit, in 2017 De Man die zijn schaduw zocht en nu dus Zij die moet sterven. Daarmee is de trilogie nu dus twee keer zo dik. 

De zij uit de titel is enkelvoud en slaat dus op Lisbeth Salander. Zij is uit op infiltratie in het netwerk van enkele Russische trollen, waar haar zuster Camilla deel van uitmaakt. Dit keer is Lisbeth de jager, niet de prooi, en ze wacht geduldig op een zwak moment van haar pientere zus. 

Tussen de regels door wordt de verstoorde band uitgelegd van de twee zussen, die elkaar al jaren naar het leven staan. Camilla was het favorietje van vader Salander, totdat ze pas laattijdig doorkreeg dat ze door hem werd gebruikt. Niettemin sloot ze zich aan bij de bende van haar vader, wat in vorige boeken aan bod kwam. 

Als tijdverdrijf houdt Lisbeth, tussen de acties door, een oogje op haar vriend Michael Blomkvist. Die heeft in Zweden een vette kluif aan de dood van een dakloze. Via zijn favoriete bezigheid, onderzoeksjournalistiek voor de krant Millenium, ontdekt hij dat de dakloze eigenlijk een sjerpa op jaren was, die de huidige minister van defensie had begeleid op een klimtocht op de Mount Everest. Eigenlijk is dit een verhaal in het verhaal, en als ik iets van kritiek mag geven op dit mooie boek, is dat dit verhaal op zichzelf had mogen staan. Nu moet het in concurrentie met de zoektocht van Salander, waardoor het wat – excuseer- ondergesneeuwd geraakt. 

Geloofwaardig verhaal niettemin, met een spannend einde. Lisbeth Salander staat op haar eentje borg voor heel wat actie en de oorspronkelijke verhaallijnen van Stieg Larson worden met respect behandeld. Schrijver Lagercrantz heeft wel aangegeven dat hij ermee ophoudt en zijn eigen carrière wil verderzetten.