Alles wat je eigenlijk moet weten over film

Verheyen is toch een van de mensen die er toe doen in onze Vlaamse filmwereld, en dan mag je dus wel wat verwachten. Al op de eerste bladzijde van Alles wat je eigenlijk zou moeten weten over film haalt Jan Verheyen zijn boek echter onderuit door te wijzen op het onvermogen van eender welk boek om de gigantische informatie uit de filmwereld samen te vatten.

Hij begint goed door na zijn captatio benevolaete in tien korte tussenstukken een synthese te maken van 116 jaar film. Vijfentwintig bladzijden die er goed in gaan, het ljikt een goede start.
Maar dan valt het boek verwonderlijk terug. De 9 andere hoofdstukken zijn niets anders dan lijstjes, quotes en korte biografieën van wie er toe doet in de Amerikaanse of Europese of Belgische cinema. Jazeker, vermakelijk soms, en hier en daar steek je eens wat op, zeker wanneer Verheyen zijn persoonlijke indruk geeft. Maar al bij al is dit een teleurstellend resultaat. Alsof God op de dag van de Wederopstanding uit de hemel komt om een goede mop te vertellen. Toch wordt dit boek zonder twijfel een bestseller, vooral op het einde van het jaar. De fraaie vormgeving zorgt voor een surplus aan krediet. O ja, er zijn 23 James Bondfilms tot nu toe, Jan.