Als het zaterdag wordt

Altijd een plezier om Nicci French te lezen. Verzorgde, gedetailleerde psychologische romans, die eerder voortrekker zijn dan afgeleide. Steeds origineel met een goede, karaktervolle heldin, lekker dwars maar gedreven door een brandende zucht voor rechtvaardigheid. 

Een niveau hoger dan de meeste romans, mede vanwege de format van de weekdagen. Met “Als het zaterdag is”, zitten we nu aan het zesde boek. Het valt te verwachten dat de saga met het volgende boek een einde zal kennen, wat ik nu al spijtig vind. Nicci French staat weer een aantal  keukenvergaderingen te wachten, op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Voor het zover is mogen we genieten van wat we lezen en dat was dit keer opnieuw goed. Waar zitten we in het verhaal? Frieda Klein is gerehabiliteerd (ze zat zelfs in de gevangenis), maar de politie is nog steeds niet haar vriend, commissaris Karlsson niet te na gesproken. Die valt in dit boek zo goed als buiten beeld, omdat hij herstelt van een breuk. Ook zijn sidekick Yvette krijgt slechts enkele momenten naast de ongenaakbare Frieda.

Het verhaal begint met het onverwachte bezoek van Walter Levin, de goede ziel die haar in het vorige avontuur de hand boven het hoofd hield. Blijkbaar is het nu paytime, die bestaat er in om een afgesloten moordonderzoek opnieuw te onderzoeken.

Een gruwelijk geval, dit keer, waarbij een dochter de hele familie heeft uitgemoord voor ze werd ingerekend, helemaal buiten haar zinnen. Het gaat om Hannah Docherty, die in verzekerde bewaring vertoeft in het Chelsworth Hospital, een psychiatrische instelling met de allure van een gevangenis.

Frieda verzamelt de informatie van de case bij wie ze maar kan. Op het eerste gezicht is het duidelijk: alle feiten en sporen pleiten tegen Hannah. Gelukkig zijn er voor Frieda enkele aanknopingspunten waar ze achteraan kan. Haar spoor loopt langs een bende huiskrakers waar Hannah deel van uitmaakte, een onwillige directeur en commissarissen en niet het minst, haar zogenaamde kwelgeest die door iedereen in de wereld dood wordt verklaard, maar regelmatig bij haar thuis in breekt om er kleine zaken te verleggen. Ook Hal Bradshaw, haar vis-à-vis bij de politie is weer van de partij en probeert de nodige stokken in de wielen te steken.

Als het zaterdag wordt is een feest voor detailfreaks. De positie van een lichaam, een verdwenen vuilniszak, markante personages, het drijft de lezer door een woud van informatie zonder dat je ooit het gevoel hebt verloren te lopen. Frieda blijft een persoonlijkheid, die goed beseft dat ze sterk moet zijn voor haar omgeving en daardoor haar zwaktes uitstekend kan kanaliseren in gesprekken met haar eigen psychologe. Sinds boek één heeft ze geen vaste relatie en het lijkt er op dat ze nauwelijks nieuwe gevoelens heeft voor mannen, omdat ze te veel in beslag wordt genomen door haar betrokkenheid bij de levens van wie haar lief is: Karlsson, haar nichtje Chloë, haar neurotische zus, Josef, de Oekraïner die graag voor haar klust en voor haar de praktische technische problemen oplost (zoals daar zijn: nieuwe sloten, een camionette, …).

De sterktes zijn ook de zwaktes van het boek en dat is een bijzonder fijn compliment, want dat betekent dat het van de lezer zelf afhangt. Wie uit is op spectaculaire actie moet niet bij Nicci French zijn, maar wie zich graag verblijdt met een literaire puzzel is hier op zijn plaats. Voor zo iemand zijn een ingewikkelde intrige, een veelheid aan gekleurde personages en een stad als Londen die echt meespeelt in het verhaal dankbare ingrediënten voor een aangename leestijd.