Bedrog

In Bedrog van Joseph Finder krijgen we opnieuw met Nick Heller te maken, een voormalige G.I, nu detective voor eigen rekening. In dit boek krijgt hij de verdwijning van Alexa Marcus op zijn bord, de dochter van de steenrijke belegger Marshall Marcus, huisvriend van de Hellers sinds heuglijke tijden.

Wachtend op de vraag naar losgeld probeert Heller intussen dichter bij Alexa te komen. De inzet is echter een computerbestand.
Heller ondervindt dat iedereen hem tegenwerkt, de FBI incluis. Nochtans zijn de directe tegenstrevers niet mis. Ze hebben Alexa levend begraven en laten haar van onder de grond communiceren met haar vader. Een zoektocht tegen de tijd begint, maar laat Heller daar nu net heel goed in zijn.
Heller is net zoals Jack Reacher de ruige bolster met het peperkoeken hart. Zijn deductief vermogen is fenomenaal en hij heeft er het handje van weg iedereen voor zijn kar te spannen. Bedrog is een spannend verhaal, mede doordat de klok voortdurend tikt. De personages zitten juist, alleen gaat de plot op het eind iets te veel de toer op van het nationale belang.