Billie Eilish bezwijkt voor Bond

Dit artikel verscheen in het nieuwsblad van 15 februari 2020.  Naar aanleiding van de bekendmaking dat Billie Eilish de nieuwe Bondsong zou zingen, belde journalist Tommy Huyghebaert me. Hierna zijn artikel.

Zelfs Billie Eilish valt voor de charmes van Brits geheim agent James Bond. Voor de titelsong van No time to die laat de zangeres met het groene haar en de vijf Grammy’s op de schouw zich graag in het keurslijf van 007 dwingen. Niet alle fans zijn even enthousiast, maar de kenners weten beter.  

“De titelsong van de komende James Bond-film is nu uit.” Met die mededeling kondigde Billie Eilish zelf de release van No time to die aan. Al sinds duidelijk werd dat Eilish en niet Beyoncé het Bondnummer zou schrijven en zingen, werd uitgekeken naar hoe die song zou klinken. Enkele uren na de release stond de teller op YouTube alleen al op meer dan zes miljoen luisteraars.

“Het is een Billie Eilish-nummer, maar vooral ontegensprekelijk een echte titelsong voor een James Bond- film. Een nummer dat niet opvalt als je zit te kijken, maar de beelden bijstaat”, oordeelt Ozark Henry, die zelf geregeld muziek schrijft voor films en series. “Zo’n James Bond-nummer draagt altijd de klasse van de Britse geheim agent zelf. Het bouwt heel herkenbaar en zeer langzaam op en vertelt een verhaal. Net zoals een film. Om daarna met een orkest met grote melodieën heel theatraal en bombastisch te eindigen.”

Willoze Bondgirl 

Sommige fans vinden dat Eilish te veel de Bond-ingrediënten gebruikte en te weinig haar eigen ding deed. Alsof de eigenzinnige artieste in de val van de geheim agent viel en plots een willoze Bondgirl
werd. “Regisseurs of muzikanten, allemaal krijgen ze vereisten van de producers. Enkel zo kunnen zij die look, sound and feel bewaken waar een James Bond voor staat”, zegt kenner Raymond Rombout. Ook componist Jef Neve vindt het normaal dat de artiest ten dienste staat van de film. “Het verhaal van de film dicteert de muziek. De muzikant moet meegaan in de thematiek, anders werkt de film niet.”

De donkere liedjes en de pessimistische ingesteldheid van Eilish zijn volgens Rombout de perfecte match voor No time to die. “Uit de trailer blijkt de nieuwe Bond een van de zwartste ooit, vol sombere dialogen. De laatste ook voor acteur Daniel Craig als Bond. In die zin is haar nummer ook een soort van afscheidsmelodie.” Andere fans vinden dat Billie Eilish zich niet alleen in een keurslijf liet dwingen, maar zich ook voor de promotionele kar liet spannen. Als je voorgangers als Paul McCartney, Tina Turner, Madonna en Adele hebt, kun je niet ontkennen dat de filmproducenten dé superster van het moment kiezen voor de titelsong.

Nieuw publiek 

“Het is een welbewuste keuze om jonge mensen aan te trekken, een nieuw publiek voor James Bond”, zegt Rombout. Maar het omgekeerde is volgens hem ook waar. “Artiesten kennen de impact van James Bond. Wees maar zeker dat ook Eilish, de jongste artieste ooit die de 007- soundtrack mocht maken, onder de indruk was toen ze gevraagd werd. Met een Bondnummer schrijf je jezelf de filmgeschiedenis in. Over een halve eeuw wordt Billie Eilish nog altijd geassocieerd met 007.”

Dat beaamt het Amerikaanse meisje met het groene haar en de baggy kledij zelf. “Het is een enorme eer om het themalied te mogen zingen van zo’n legendarische filmreeks. ”