Blinde obsessie

Liefst drie boeken van Val Mc Dermid, de populaire Schotse schrijfster die heel intelligente thrillers schrijft. Het profiel (1997) is een uitgave van Dwarsligger. Het is een verhaal met profiler Tony Hill aan het roer. Letterlijk dan, want hij geeft een verzameling stagiaires een dertigtal cold cases, die plots dan toch niet zo cold blijken.
Ook Duister Domein heeft te maken met cold cases, slechts twee dan, en in Schotland. Hier is het rechercheur Karen Pirie die het onderzoek leidt. Dit is een heruitgave van een boek uit 2009.

Blinde obsessie is het recentste en ook het beste boek van de drie. Hier onderzoekt Charlie Flint, op last van haar vroegere universiteitsprof Corinna, het verleden van Jay MacCallan Stewart. De dochter van de prof, Magda, heeft immers een lesbische relatie met Jay. Niet de homofiele aard van de relatie stoort Corinna, maar wel het feit dat Jay heel haar leven een bloedspoor achterlaat van verdachte sterfgevallen. Zeer tegen haar zin neemt Charlie de opdracht aan. Vrij vlug beseft ze dat het verleden van Jay niet alleen onbesproken maar zeer zeker ook verdacht is.
De lezer mag alle stappen en gedachtegangen van Charlie heel gedetailleerd volgen. Het is eens wat anders dan een politieonderzoek, iets wat je een cozy mystery kan noemen. Overduidelijk maakt Val Mc Dermid bewust een thema van lesbische liefde in Blinde obsessie. Zowat alle hoofdfiguren zijn vrouwen die op elkaar verliefd zijn of worden. Een statement van Mc Dermid, maar gelukkig blijft de nadruk op de karakterisering van haar personages.