Boetedoening

In Boetedoening van Michael Robotham wordt psycholoog Joe O’Loughlin opgeroepen bij de dood van de vader van Sienna Haggerty. Sienna is de beste vriendin van zijn eigen dochter Charlie.

Sienna is totaal ontredderd, haar vader werd neergeslagen en vervolgens de keel doorgesneden. Sienna wordt opgepakt, maar O’Loughlin gelooft nooit dat zij tot deze moord in staat was, ook al was de relatie met haar vader incestueus. O’Loughlin heeft zelf Alzheimer, wat hem in zijn beweeglijkheid remt. Daarom doet hij beroep op Vincent, een voormalige politie-inspecteur. Samen nemen ze Gordon Ellis onder de loep, leraar Literatuur en Drama van Sienna. Ellis blijkt een modelleraar, die zijn leerlingen enthousiast maakt voor de leerstof. Joe O’Loughlin gelooft er echter niets van. Ten koste van zijn eigen onschuld en betrokkenheid in de zaak, blijft hij halsstarrig dit spoor volgen. Iedereen keert zich van hem af: zijn ex-vrouw Julianne, zijn dochters, kennissen. Alleen de stugge, boerse en lesbische politie-inspecteur Ronnie Cray is bereid van de nood een deugd te maken.
Zeer geloofwaardige politieroman, eigenlijk een cozy mystery, met een hoofdfiguur, beladen met alle zonden Israëls, die er in slaagt in weerwil van elke tegenslag resultaat te halen. Het feit dat O’Loughlin lichamelijk worstelt met Alzheimer brengt hem regelmatig in verlegenheid en tast zelfs zijn integriteit aan.