Ctr alt Delete

Ctr Alt Delete is technologische sciencefiction met een behoorlijk avontuurlijk tintje. De Daemon is een moorddadig computerprogramma dat stilaan de wereld beheerst. Het controleert software, rekruteert machinale soldaten, verplaatst kapitaal.

De Daemon is goed op weg de wereld te worden. Zoals gebruikelijk in een avonturenroman, hoe technologisch ook, staat altijd één man op die het systeem moet bekampen: Pete Sebeck. Pete krijgt een sidekick mee: Laney Price, zeg maar een menselijke R2-D2. Samen krijgen ze hun instructies van Sobol, iemand die nauw is met Daemon. Sebeck krijgt de mysterieuze opdracht de wereld te redden, maar moet daarvoor eerst zelf de nodige kennis verwerven. Sobol stuurt hem op zoektocht.
Het boek bezit beslist interessante elementen, zeker voor wie van dit futuristische kader houdt. Zelf blijf ik het moeilijk hebben met onoverwinnelijke robots die de wereld veroveren: te gekunsteld. Het feit dat dit boek verder borduurt op het vorige, helpt ook al niet. Hier en daar zitten er wel schitterende vondsten in. Bijvoorbeeld hoe alle persoonlijke gegevens van iemand mee zweven in een fluïdum dat alleen bevoegden kunnen lezen.