De affaire

Een boek over Jack Reacher lezen is als liggen onder een lekkende honingpot: eindeloos verslavend. In De affaire brengt de Engelse schrijver Lee Child ons terug in de tijd, toen Reacher nog majoor was in het Amerikaanse leger. Een prequel dus.

Op de basis van Fort Kelham, ergens in het midden van Amerika, bij het onooglijke dorp Carter Crossing, wordt een lijk gevonden van een jonge blanke vrouw. Omdat er vermoedens zijn dat de zoon van een senator, gelegen in Fort Kelham, hier bij betrokken is, neemt de Militaire Politie initiatief. Het is protocol dat men dan een onderzoeker naar het fort stuurt, en een tweede naar het stadje, om de plaatselijke bevolking te bestuderen. Die laatste klus is voor Jack Reacher. Hij ontmoet er de razend knappe sheriff, Elizabeth Devereaux, met wie hij het onderzoek zij aan zij verder zet. Blijkt dat er al drie gelijkaardige moorden werden gepleegd, maar op zwarte meisjes. Hoe langer hoe meer raakt Reacher overtuigd dat de daders te zoeken zijn in en om Fort Kelham. Tot hij orders krijgt om Elizabeth te wantrouwen. Hij moet terug naar het Pentagon om aan enkele touwtjes te trekken.
De combinatie van verassende, goed doordachte plots met een afgemeten taalgebruik maken Reacher-romans bijzonder lezenswaardig. Niets is nooit wat het lijkt en zelfs in het gat van Pluto gebeurt altijd wel iets dat de aandacht trekt van Reacher. Zo is er een middernachtelijke trein, de enige per dag, die met hels lawaai door het stadje davert, en door Lee Child zowel gebruikt wordt als metafoor, als afbakening en als bewijsmateriaal. Lezen om te geloven.