De gekwelde man

Met De gekwelde man krijg je je laatste Kurt Wallander voor de kiezen. Henning Mankell heeft besloten zijn best bekende figuur af te voeren, maar niet voordat hij hem een laatste maal door een avontuur van 600 bladzijden sleurt.

De gekwelde man is in de eerste plaats Håkan von Enke, gepensioneerde marineofficier en bovendien de kersverse schoonvader van Kurts dochter. Op het verjaardagsfeestje voor zijn 75e verjaardag neemt hij Kurt even apart en vertelt hem een vreemd verhaal van toen hij het de leiding had over de Zweedse vloot. Bij een Navo-oefening bleek een Russische duikboot binnen de territoriale wateren te opereren. De duikboot reageerde niet op waarschuwingen en volgens de procedure moet Håkan die dan met waterbommen naar de oppervlakte dwingen. Op het laatste moment krijgt hij het dwingende bevel de onderzeeër met rust te laten. Dat is tegen de gang van alle overeenkomsten. Håkan probeerde lang zijn gelijk te halen maar kreeg overal de deur voor zijn neus.. Kort na dat gesprek verdwijnt Håkan en een week later ook zijn vrouw.
Dit gebeurt allemaal in Stockholm, buiten de jurisdictie van Wallander, maar het komt goed uit dat hij wordt geschorst, zodat hij op eigen houtje kan speuren. Een vreemd verhaal begint.
Een Wallander lezen staat gelijk met je onderdompelen in een literair bad vol gevoelens en intuïtie. Je krijgt een zee van details die er niet allemaal toe doen, maar die je moeiteloos mentaal de verplaatsing doen maken naar Zweden, alsof je er zelf bent. Maar, de gekwelde man slaat ook op Wallander zelf, die dan misschien weer de gevoelens vertolkt van Henning Mankell. Wallander is 60 in dit verhaal en aan het einde van zijn carrière. Zijn collega’s gaan op pensioen en binnenkort is het zijn beurt. Bovendien heeft hij last van diabetes, en nog erger, hij krijgt last van geheugenverlies. Het boek zit vol met de twijfels en vragen van Kurt Wallander, die toch nog met bravoure deze uiterst moeilijke zaak wil oplossen. Kurt Wallander heeft zijn strepen verdiend. Een waardig afscheid van een topspeurder. Zet de Gekwelde man op een prominente plaats in je boekenkast.