De Genesis Erfenis

De wraak van Lilith

Michael Byrnes is een schrijver die zich duidelijk amuseert. Als geslaagde zakenman beschouwt hij schrijven als een hobby, waar hij weliswaar veel tijd in steekt. De Genesis Erfenis is zijn derde boek, na Het Volmaakte Relikwie (2007 en) Heilig Bloed (2009). Hij werkt dus 700 dagen aan een boek, voornamelijk door het vele onderzoek dat hij zich oplegt. Titel en stijl doen meteen denken aan de Grote Roerganger Dan Brown, hoewel mij bij de cover toch eerder de naam van James Rolllins te binnen schoot. Oef, denk ik dan, daar gaan we weer: onvindbare schatten, mysterieuze wezens en goddelijke interventies. Een strijd tussen Goed en Kwaad met Normen en Waarden die liefst allemaal met een hoofdletter worden geschreven.

 

De Genesis Erfenis beschrijft de ondergang van een superieure beschaving in Mesopotamië, zowat 4000 jaar voor Christus. Aan de basis van die tabula rasa zou de Godin Lilith liggen, die behalve haar geheim ook een hele beschaving in haar graf trok.

In de huidige tijd jaagt een groep Amerikaanse militairen achter een bende terroristen, waaronder de fel gezochte staatsvijand nummer één. Door toeval ontdekken zij na een bombardement de ingang van het graf van Lilith.

Nietsvermoedend doorkruisen deze militairen, onder leiding van Jason Yeager, hiermee de plannen van de excentrieke predikant Randall Stokes uit Las Vegas. Stokes heeft immers een verleden als marinier, kent het geheim van die grot en houdt via Kolonel Crawford verbinding. Uiteraard is die Crawford de leider van het peloton mariniers dat Yeager te hulp snelt. Terwijl Yeager de grot in wil, om die terroristen in te rekenen, doen Stokes en Crawford al het mogelijke om dat te verhinderen. Zij misbruiken immers al jarenlang het DNA van Lilith voor een selectieve biologische oorlogvoering, die zij op het punt staan te lanceren. In afwachting worden alle wetenschappers die aan het project werkten, geliquideerd. Brooke Thompson, een professor oude talen uit Boston, ontspringt echter de dans, dank zij geheim agent Flaherty.

De Genesis Erfenis leest vlot, vooral omdat Byrnes het geloofwaardiger kan brengen dan zijn spitsbroeder Rollins. Het Goddelijke wordt benaderd via een pragmatische wereld, niet andersom. Toch mag je je niet te veel ergeren aan sommige details, want toeval komt wel vaak aan bod. Zoals zo vaak legt de snelheid van de actie een sluier over het logische denken, maar eens het boek uit, heb je toch de indruk dat dit beter kon. Het feit dat Byrnes, net zoals in zijn vorige romans, een keten van protagonisten aanvoert, die elk een stuk verantwoordelijkheid dragen, heeft daar zeker mee te maken. Naar mijn smaak is dit een stijlfiguur die het minder goed doet in een actieroman, waar de lezer toch nood heeft aan een betrouwbare gids, al dan niet met een drankprobleem. Een ander probleem is dat Stokes en Crawford dan wel  de bedoeling hebben om het hele Arabische volk uit te moorden, maar  over hun motivatie hoor je niets. Als laatste punt vind ik dat het verhaal iets te veel huiswerk moet torsen, hoewel ik er me rekenschap van geef dat dit juist het element is dat de fans op prijs stellen.