De Kok

De Kok van Martin Suter is een geestig boek over het wedervaren van Maravan Vilasam, een Tamil uit Sri Lanka, op het moment dat de grote oorlog in dat land zijn ontknoping nadert. Maravan houdt contact met zijn familie en stuurt regelmatig geld. Maravan leeft in Zwitserland en komt aan de kost als keukenhulp bij het Zürichse sterrestaurant Huwyler.

Op een dag ziet Maravan hoe de hulpkok curry uit een pakje maakt. Hij biedt eerbiedig zijn diensten aan, maar wordt weggehoond. Andrea, de fabelachtig knappe dienster van Huwyler is de enige die het voor hem opneemt. Als Maravan haar dankbaar inviteert om zijn curry thuis te komen proeven, aanvaardt ze tegen beter weten in.
Doch Maravan verrast haar met een zintuigprikkelende maaltijd die haar helemaal ondersteboven blaast, waardoor ze, ondanks haar lesbische geaardheid, zelfs in bed belanden.
De dag erna wordt Maravan echter ontslagen omdat hij de draaiverdamper onrechtmatig had ontleend, een toestel dat hij thuis nodig had om moleculair voor Andrea te kunnen koken.
Uit eerlijke schaamte stelt Andrea voor een privé-cateringbedrijf te beginnen met erotiserende maaltijden. Het bedrijfje, Love Food, krijgt vlug aantrek, via een relatietherapeute, later via bedrijfsmensen. Aan die laatste groep zit een reukje dat voor de verdere ontwikkeling in het verhaal zorgt.
De kok verzamelt vele facetten: burgeroorlog, wapenindustrie, financiële crisis waartussen Maravan en Andrea als twee tegenpolen elkaar professioneel vinden. De kookkunsten van Maravan zijn ronduit sensationeel, maar moet je zonder bewijs aan nemen. De recepten van de gebruikte gerechten staan wel in het boek, maar ik betwijfel of er vele lezers het moleculaire koken onder de knie hebben. Geloofwaardig verhaal niettemin, kundig gebracht.