De Leesclub

Met de Leesclub van Renate Dorrestein heeft u een multifunctioneel boek(je) in handen. Het is het verhaal van een leesclubje van zeven middelbare vrouwen die per schip naar Schotland trekken, samen met hun favoriete schrijver, die zij overigens vermoorden.

De tekst is geschreven als een soort requisitoir waarbij Jo het verhaal op een wel erg persoonlijke manier vertelt. Het tweede deel van het boek bestaat uit tal van omstandig uitgelegde voetnoten, meestal toeristische verklaringen over Schotse gebruiken en namen. Daarna legt Dorrestein in een zichzelf opgelegd interview uit waarom ze aan dit boek begon. Tenslotte eindigt het boek met enkele opgaven voor de reële leesclubs én een uitnodiging voor de leesclub van Renate. Dat alles in geen 160 kleine bladzijden! We zeiden het al: multifunctioneel!
Toch heeft het iets. Een boek zonder plot, waarbij de misdaad al in de eerste zin staat: Gideon De Wit, beroemd schrijver maar tevens literaire pispaal, wordt vermoord en zeven vrouwen staan terecht. Met een snijdend sarcasme slaat Dorrestein er zich doorheen, zichzelf noch de andere mutsen ontziend. Mannen krijgen de volle laag. Dorrestein haast zich toe te geven dat ze ooit met een halve Schot was getrouwd. Halve Schot, halve Nederlander: geen wonder dat dat geen royaal resultaat gaf. Of is dit nu sarcasme?