De Lege kamer

De lege kamer is een thriller voor gevorderden. Hoofdfiguur Fliss Benson werkt als programmaleidster aan een documentaire over gerechtelijke dwalingen bij wiegendood. Drie vermeende moeder-moordenaars zijn in het spel, alsook een arts die wordt vervolgd voor een fout advies. Een en ander is onderwerp van een documentaire over wiegendood van de charismatische programmaleider Laurie Natrass.

Laurie geeft de documentaire in handen van Fliss. Mc Guffin van het verhaal is een code van 16 cijfers die Fliss stelselmatig in de bus krijgt, en plots wordt gevonden bij het lijk van Helen Yardley, een van de moeders.
Je kunt nergens beweren dat De lege kamer je niet raakt. Wiegendood is een tere zaak. Als moeder al dan niet onschuldig een proces moeten ondergaan is helemaal iets wat je niet wil meemaken. Toch is dit de beerput waarin Sophie Hannah in roert. Haar hoofdpersonage Fliss is impulsief maar ook ontredderd. Ze is verliefd op haar baas maar moet plots diens werk doen, ten koste van een collega/vriendin. Het verhaal wordt verteld vanuit diverse invalshoeken, met inbegrip van krantenartikels en transcripts van interviews. Dat alles kost tijd voor je je in de intrige hebt ingewerkt.