De oplichters

Mark werkt voor een klein advocatenkantoor. Todd werkt in een bar. Zola werkt niet, maar is de zwarte vriendin van Gordy. Iedereen studeert rechten aan de Foggy Bottom Law School, die haar naam niet gestolen lijkt te hebben, want slechts de helft van de afgestudeerden lukt in zijn eindexamen.

Gordy maakt een diepe crisis door, sluit zich dagen achter elkaar op in zijn kamer, wat zijn vrienden zwaar verontrust. De dag dat hij de deur van zijn kamer opengooit, is het om zijn vrienden een lezing te geven over het door hem ontdekte bedrog van de Foggy universiteit. Hij legt uit dat zij, en met hen alle andere studenten, levenslang vasthangen aan enorme studieleningen, die ze toch nooit kunnen terugbetalen, want ze vinden immers nooit van hun leven een deftige advocatenbaan, vermits hun universiteit waardeloos is. Toppunt van de zwendel: een dubieuze manager, die zowel de scholen in zijn portefeuille heeft, als de banken die de leningen onverantwoord toekennen. En o ja, ook de incassobureaus aanstuurt, die voortdurend achter de veren zitten van de studenten.

Het verhaal krijgt een eerste climax, wanneer Gordy zelfmoord pleegt. Dat heeft grote gevolgen voor de andere drie. De twee jongens beginnen op hun beurt een zwendel door als valse advocaat klanten te ronselen. Daar komen ze eerst aardig mee weg.

Zola probeert haar ouders en familie uit de gevangenis te houden, voor ze uit het land worden gewezen.

                       

De drie jongelui spelen gevaarlijk spel. Ze hebben te maken met een meedogenloze zakenman, doortrapte advocaten die hen direct door hebben en, langs Zola’s kant, corrupte ambtenaren in Afrika, die haar ouders intimideren en bestelen.

Grisham wijkt een beetje af van zijn beproefd concept. Drie Davids tegen één Goliath, maar op het einde blijkt niet het imperium van de zakenman het doel. Wat wel duidelijk wordt is het ziekelijk makende systeem van rechtenstudies in Amerika, gebaseerd op reële feiten van 2009.

Leuke vondst is het mailverkeer tussen de drie studenten en hun leningsconsulenten. Humor en drama gaan in dit boek goed samen. De oplichters geeft geen waw-gevoel als je het boek uit hebt, maar onderweg heb je je goed geamuseerd met de bravoure van de drie jongeren.