De toerist

Ingewikkelde spionageroman

Het moet geen pretje zijn om voor de CIA te werken. Sinds die dienst bestaat, kort na wereldoorlog II blijkt de Amerikaanse Geheime Dienst een bastion te zijn van dubbelspionage, verraad, onoverzichtelijkheid, intellectueel kluwen, flagrante blunders en wat dies meer.

De Toerist is hiervan het zoveelste bewijs. De benaming ‘toerist’ is de nickname voor een zelfstandig geheim agent van de CIA. Milo Weaver is zo iemand die door zijn opdrachtgever Tom Grainger met de meest uiteenlopende opdrachten de wereld wordt ingestuurd. Zo ondervraagt hij een gevaarlijke huurmoordenaar, maar kan niet beletten dat die na een bekentenis cyaankali slikt. Van een andere collega moet hij bewijzen dat ze corrupt is, maar wanneer hij haar appartement verlaat, heeft hij haar als laatste levend gezien. Beide zaken keren zich tegen hem. Hij moet op de vlucht, weg van zijn gezin. Zijn vrouw is zijn achterbaks leven beu. De kring sluit zich alsmaar nauwer en Milo ziet maar één uitweg: de reddingsboei bevindt zich in Rusland, de gezworen vijand.
Een intrige die zich over de hele wereld afspeelt, gespeeld door spionnen die ’s avonds voor iemand anders werken dan de vorige ochtend en drie keer per dag van naam of persoonlijkheid veranderen. Wie dat allemaal wil bijhouden zal zich wellicht amuseren. Interessant boek voor wie pap lust van Robert Ludlum. Anderen: zich onthouden.