De Vleermuisman

De vleermuisman is het debuut van de fel bewierookte Jo Nesbø, een Noor die het eerst als profvoetballer, beursmakelaar en muzikant probeerde, alvorens hij met succes aan literatuur begon. Dit boek wordt opnieuw uitgebracht en brengt ons de sympathieke, menselijke Noorse inspecteur Harry Hole.

Denk niet dat het boek vol sneeuw en koude zit, zoals dat hoort in een Scandinavische thriller. Neen, Nesbø koos ervoor zijn inspecteur op rogatoir avontuur te sturen naar Australië. Zijn expertise is nodig om de dood van een Noors meisje beter te begrijpen. Bij aankomst valt hij onder de hoede van de forse, goedlachse Andrew, een Aboriginal die vroeger profbokser was. Wat eerst een routineklus lijkt, wordt snel bittere ernst als Hole wordt geconfronteerd met nieuwe moorden.
De titel, de Vleermuisman, slaat op de symboliek van Aboriginals, die deze figuur zien verrijzen als de dood zich aandient. Het laat Nesbø toe de hele problematiek van Aboriginals (in 1997 al) aan de kaak te stellen, zonder dat het de intrige in de weg zit. Harry Hole ontpopt zich tot aanvankelijk tot a joly mate, maar als dood en verderf iets te dichtbij komen, hervalt hij in zijn oude zonde: dronkenschap. Een zeer lezenswaardig boek, dat bij vlagen naar de donkere zijde van de volgende werken (bv. de Sneeuwman) refereert.