De vrouw in plastic

Als Inspecteur Frank Frølich Veronika Undset oppakt wegens bezit van cocaïne is hij maar wat verbaasd haar ’s avonds opnieuw tegen het mooie lijf te lopen op het verlovingsfeestje van Karl Anders, een vriend die hij al lange tijd niet meer heeft gezien. Veronika blijkt trouwens de verloofde in kwestie.

Frolichs integriteit wordt danig op de proef gesteld als Veronika drie dagen later dood wordt teruggevonden, gehuld in plastic. Zij werd gestoken, geslagen en weggeworpen als een stuk vuil. Karl Anders is een verdachte en hoewel Frank zijn betrokkenheid toegeeft, moet hij van zijn chef Gunnarstranda toch met de zaak bezig blijven.
Het verhaal is zuiver op de graat en bezit enkele opmerkelijke details zoals de scènes met de waterzuiveraar van de stad Oslo. Toch heb ik de indruk de plot bestaat uit losse elementen die ongelijmd tegen elkaar werden gezet. Toeval maakt iets teveel deel uit van die ontwikkeling, om niet te spreken van de zinloosheid van sommige subplots. Dahl is nu al aan zijn zevende roman, maar moet nog wat spek eten om topniveau te bereiken.