De ziener

Dit boek begint sterk. John Marvell komt uit de pub en begint aan een avondwandeling. Hij komt een vrouw tegen op de richel van een spoorweg, klaar om in de diepte te springen. 

Marvel bekijkt de vrouw en andersom. Hij kan haar niet schatten maar begint evenmin aan een wanhopige overtuiging. Hij vraagt haar gewoon wat ze van plan is.

Ze wacht blijkbaar tot de trein er aan komt. Heb je wel pech, zegt Marvel, na achten rijden hier geen treinen meer. Na een kort gesprek, besluit de vrouw dat het verder geen zin heeft en komt ze weer naar de begane grond. 

Waarna een trein passeert. 

Het meisje werpt hem een vernietigende blik toe. Maar “inspecteur” Marvel haalt zijn schouders op. Missie geslaagd. 

Dat niveau haalt het boek nooit meer. Marvel wordt door zijn overste daarna gedwongen om achter het gekidnapte hondje van diens vrouw aan te gaan, waardoor hij terechtkomt in een kathedraal, waar een of andere paljas goedgelovige vrouwen verhaaltjes voorhoudt, over verdwenen dingen, dieren of mensen, die meestal later toch weer opduiken. Hij doet dat gratis, maar een bijdrage voor het dak van de kathedraal wordt zwaar geapprecieerd. 

Marvel ruikt onraad en vindt uit dat die kerel, Richard Latham, sommige verdwijningen organiseert. Mysterie opgelost. Toch beweert Latham dat hij niet alles bedriegt, maar ook échte visioenen heeft. Zoals over dat verdwenen meisje van een paar maand geleden.

En dan is er ook nog het jongetje van Anna en Buck, dat zomaar wegliep omdat de deur open stond. Anna neemt het zichzelf kwalijk en is er helemaal tureluurs van. Wat haar op den duur naar die spoorwegrichel bracht. 

Het verhaal gaat dan nog alle kanten uit, met een louche garagehouder en een Aziatische werkkracht, maar dit is het grootste euvel van dit boek: teveel details die er niet toe doen. 

Het was voor mij het eerste boek van Belinda Bauer, en dat viel wat tegen. Toch lees ik rondom dat zij met dit boek een tussendoortje zou gepleegd hebben, temidden van keigoede romans. Wel, ben benieuwd. Deze is in ieder geval geen topper.