De Zoetheid van Perziken

De zoetheid van perziken is het derde boek uit de trilogie van Joanne Harris die begon met Chocolat. De schrijfster kreeg daarvoor heel terecht internationale appreciatie. Haar hoofdpersonage Vianne Rocher, heeft de gave de stemmingen bij mensen juist in te schatten.

In Chocolat belandt ze met haar dochter Anouk in het onooglijk Franse dorpje Lansquenet en palmt er gaandeweg iedereen in met haar chocoladewinkel. Toch blijft Vianne leven op het ritme van de wind en trekt ze in deel 2, Rode Schoenen, naar Parijs, haar geliefde Roux achterna. Een brief van een dorpsbewoonster haalt haar opnieuw naar Lansquenet. Dat is de aanvang van de intrige uit dit derde boek.
Vianne doet nog maar net haar intrede in het dorp of ze beseft dat ze midden in een oorlog stapt. Francis Reynaud, de eens zo autoritaire dorpspriester, werd helemaal buitenspel gezet. De nieuwe pastoor maakt voortaan de weg naar God duidelijk met powerpoints.
De echte breuk ligt echter net buiten het dorp, in de wijk Les Marauds. Daar groeide een getto voor moslims, met eigen moskee en rechtspraak. Reynaud moet machteloos toezien, wordt zelfs aansprakelijk gesteld voor de brand van een schooltje voor moslimkinderen. Les Marauds ontwikkelt zich tot een eigengereide wijk, waar gewone Fransen niet meer welkom zijn.Opgegroeid op tientallen plaatsen, waaronder Tanger in Marokko, trekt Vianne Rocher zich daar niets van aan. Met haar natuurlijke charme weet zij in beide kampen vrienden te maken en zorgt zij voor de déclic.
Maar het leven wordt haar moeilijk gemaakt door de alom tegenwoordig Inès Bercharki, een gracieuze vrouw die te allen tijde de nikab draagt. Samen met haar broer Karim lijkt ze de hele moslimgemeenschap te radicaliseren. Het verhaal geraakt in een draaikolk wanneer Reynaud hardhandig wordt duidelijk gemaakt dat hij zich niet moet moeien.
Een vrouw die iemands kleuren kan lezen, kinderen die zich vermaken met onzichtbare speelkameraadjes, een oma die het niet zo nauw neemt met de ramadan, een verbitterde strijd tussen priesters, een onechte zoon of de vruchten van een oude perzikboom. Zoete Smaak van perziken is rijk aan subplots, introduceert een zee van aandoenlijke nevenpersonages, die aan dit moderne sprookje diepte geven.
De wereld van Vianne, het dorpje Lansquenet: het is een rijke dis met vele eters. Een microkosmos van lichtgeraakte zieltjes, een schok van twee culturen, of zijn het er meer? Dit boek voert je mee op een bedding van gevoelens die je niet onberoerd laten. Meesterwerk.