Dinsdag is voorbij

Nicci French heeft (hebben) een opmerkelijke koerswijziging doorgevoerd. Na een hele reeks stand alones, die keer op keer bovenaan de hitlijsten verzeilden, kozen ze met hun vorige boek – Blauwe Maandag – voor een heldin op lange termijn. Na beraadslaging viel de keuze op Frieda Klein, een psychoanalytica, die door omstandigheden samenwerkt met de politie.

In dit tweede deel – Dinsdag is voorbij – is dit nog steeds aan de gang. Alleen beginnen de fricties aan de oppervlakte te komen. Inspecteur Karlsson gelooft nog in haar, maar zijn meerdere, zowel als zijn collega’s zijn de bemoeienissen van Frieda Klein beu.
Dat is een bijkomende horde die Frieda moet nemen in een onderzoek dat er eigenlijk geen mag zijn. Een dode, halfverteerde man wordt gevonden in de kamer van een psychisch gestoorde vrouw. Zij kan geen zinnig woord uitbrengen, dus zij belandt in een gesticht en de man onder de grond: zaak opgelost.
Frieda Klein ontdekt echter dat de man een zwendelaar was, die zich met mooie praatjes in de levens van vele mensen kon wurmen. Het is Klein die, via Karlsson, de politie moet aanmanen tot verdere actie. De commissaris blokkeert echter verder onderzoek en brengt zelfs zijn eigen wetenschapper in het gareel om Frieda tegen te spreken.
Het dikke boek is veel omvattender dan dit, want je wordt als lezer tevens ondergedompeld in de persoonlijke sfeer van Frieda. Haar problematische relaties met haar schoonzus, nichtje, de Oekraïense bouwvakker Josef , haar assistent, haar mentor, een nieuwe vriend, haar oude vriend die terug uit Amerika komt … En dan vergeet ik nog de restanten van haar vorige zaak, waar ook nog echo’s van doorklinken in de tekst. Kortom, schakering genoeg in dit Klein-e wereldje.
Het is een grootste verdienste van de French’en om deze microkosmos zo ingenieus mooi te combineren met misdaad. Dit boek lezen is een oefening in geduld, maar de vastberaden Frieda Klein is de ideale schipper voor dit spannende verhaal van bijna 450 pagina’s. Nicci French heeft gebrainstormd en blijkt nu het misdaadverhaal nog een niveau hoger te kunnen tillen. Voor wie het smaakt.