Een geschiedenis van België

Een geschiedenis van België is de heruitgave van het verbluffend accurate boek van Marc Reynebeau, die al in zijn voorwoord op flamboyante manier van leer trekt. Samen met ons overloopt de auteur waar België wereldbekendheid om geniet.

Moet het verwonderen dat chocolade, bier, witlof onze culinaire talenten confirmeren? Dat Kuifje en de Smurfen de figuratieve accenten brengen van een land dat meer aan de rekker van Europa heeft gehangen dan omgekeerd? Toch stelt Reynebeau zeer juist dat “een” geschiedenis van België misschien niet wereldschokkend is, maar toch bepalend voor de enkele tientallen miljoenen landgenoten die hier leven en geleefd hebben en door de som van hun gedragingen, al dan niet vrijwillig, de koers van hun land bepalen. Reynebeau stelt ook dat de som van deze verzuchtingen uitmondt in macht. En die macht wordt politiek behandeld volgens het heersende “l’air du temps”.
De staat België ontstond per ongeluk. Voor wie het kwaadwillig wil stellen: België is geboren uit een operette en zal vergaan als vaudeville. Dit boek behandelt de periode van 1830 tot nu. Reynebeau gaat daarbij geen enkel heet hangijzer uit de weg, noemt mannen en paarden. Zo kom je het fijne te weten van de zogenaamde Congopolitiek van Leopold II, de koningskwestie, de eenheidswet, de welvaartstaat, de oliecrisis, het communautaire geslijp, de financiële crisis.
Reynebeau vertelt het verhaal van België met verve. Zijn taalgebruik is tegelijk creatief en synthetiserend. En hoewel de titel “een geschiedenis” vermeldt, heb je als lezer voortdurend de neiging dit als de ultieme historische boodschap te aanvaarden. Waarschijnlijk niet eens onterecht. Dit is zonder meer een standaardwerk, dat in geen enkele boekenkast die zich historisch respecteert, mag ontbreken.