Een zwarte vrouw als James Bond?

Lashana Lynch zou de eerste vrouwelijke James Bond worden. Laat me niet lachen. In de volgende film, nog gemeenlijk Bond 25 genoemd, zit alvast een scène waarin het personage van Lynch met ‘OO7’ wordt aangesproken. Even raden: Daniel zit met pensioen op Jamaica en het nummer 007 is weer available. 

Een en ander bereikte mijn oren. De Morgen en Radio BNR uit Nederland vroegen naar mijn mening. Ook Esquire, een digitaal mannenblad uit Nederland, zeg maar een gestroomlijnd Panorama, vond het belangrijk om James Bond aan de nieuwe vrouwelijkheid te toetsen. U kunt het artikel bereiken via www.esquire.nl

Mijn mening? Het zal niet gebeuren. Toch niet meteen. Ian Fleming creëerde James Bond als een mannelijk, superieur beeld van zichzelf, met alle kleine mannenkuren erbij. Goed, actrices werden in de recentste films eindelijk opgewaardeerd tot actieve personages, met punch en pit. Zowel in TOMORROW NEVER DIES, als QUANTUM OF SOLACE als DIE ANOTHER DAY staan vrouwen naast Bond hun ‘mannetje’. Tiens, wat nog ontbreekt is een vrouwelijke schurk. Laat ons daar maar eerst werk van maken. de vrouwelijke vorm van wreedheid moet in een Bondfilm brokken maken. Neen, Octopussy was geen boef, ze was een zakenvrouw met een plan. 

De huidige producers, Barbara Broccoli en Michael G. WIlson zijn een eind in de zestig en zeventig. Zullen zij de trein nog lang trekken? Het komt me voor dat 25 Bondfilms een mooi getal is om te eindigen. Dus kunnen ze misschien de rechten verkopen, de productie uit handen geven. Dan zullen andere kapers op de kust best nog spannende fillms kunnen maken. Maar zal de erfenis van Bond gerespecteerd worden? Het komt me voor dat nieuwe producers wel eens de gok zouden kunnen wagen met een vrouw. Maar zal een vrouwelijke Bond nu plots alle pekelzonden van Bond erven? Verslaafd worden aan Roséwijn uit de Elzas, slapen met een PPK onder het kussen, boven op een kraan een man uitschakelen? Op de poep van mannen slaan? 

Eerst zien en dan geloven, lijkt me hier het credo. En een Dry Martini is toch zo lekker!