Ex

In Ex staat Catriona ‘Cat’ Marsden op het punt te trouwen. In overleg met haar toekomstige, Joe, bezoekt ze nog eens even al haar vroegere vriendjes. Vervelend dat die nu net allemaal vermoord worden, met hun penis in de mond. Uiteraard wordt Catriona opgepakt, op het moment dat ze voor de officiële herkenning van een van hen in een onbedaarlijk lachen uitbarst.

De enige die haar nog gelooft is haar vaste vriendin Anna. Op een dag staat haar moeder in de gevangenis, vergezeld van een oudere vrouw die haar verhaal te boek wil stellen. De lezing van het manuscript, waarin alles anders wordt weergegeven dan dat Cat het zich herinnert, wordt het begin van het ontwaken voor Cat.
Meer dan een rechttoe rechtaan thriller is dit eerder een chicklit met een upgrade psychologie. Het grootste stuk van het verhaal speelt zich af in het hoofd van Cat. Het is iets waar schrijfster Fitzgerald goed mee weg komt en die de onvolkomenheden wegmoffelt. Bij wijlen hilarisch. Spannend wordt het pas op het laatst.