Fijn commentaar in Vrij Nederland

De eerste recensie is binnen en het wordt meteen blazen van genoegdoening. Vrij Nederland geeft elk jaar rond mei haar befaamde en beruchte thrillergids uit. Vrij Nederland staat bekend als een strenge beoordelaar, waarbij niet wordt geaarzeld om een schrijver de mantel uit te vegen. 

Vrij Nederland mag je daarom haast beschouwen als de literaire inquisitie. Wie er wordt afgekraakt, en dat zijn er velen, en helaas vele Vlaamse auteurs, verzwijgt dat zedelijk. Wie genade vindt, pronkt er graag mee. 

Het doet me plezier dat ik het bij dat pronken kan laten. Lees maar mee: 

 

*** Met een lichtvoetige, zeer prettige schrijfstijl gaat Raymond Rombout het loodzware thema van datamining te lijf. De Nederlandse misdaadondernemer Herwig Verduyn, met innige contacten met de PVV van (hier genoemd) Bert Wolters zoekt gericht naar verbanden in gegevensverzamelingen en stelt profielen op om mensen af te persen en zijn vijanden uit te schakelen. Drugs, meisjeshandel, marteling, niets is de stinkend rijke Ollander te gek om de macht te grijpen in het bij Brugge gelegen Damme. Dochter Sara en vader Arturo Dias doen afzonderlijk van elkaar pogingen in Verduyns imperium te infiltreren. Een fraai stel, dat mogelijk binnenkort gezamenlijk optreedt als privédetectives. We kijken er naar uit. Dan wel een andere ontknoping, s.v.p. Deze is iets te veel van klits, klats, klander, alsof de Amerikaanse markt roept. (AR)

 

Hangt nu al boven mijn bed !