Fiona

Vergeet-me-nooit-meer-literatuur

Ruw geschetst bestaan er – over alle genres heen – drie soorten boeken. 89 % vormt de grote brok: van vlot leesvoer tot niemendalletjes. Ongeacht de kwaliteit voldoen ze vooral aan de essentie: tijdverdrijf of kennisoverdracht. Met deze boeken wordt gesjacherd op rommelmarkten, internetsites of ruilbeurzen. Doorgeefliteratuur.

De tweede soort zijn de voormalige toptien-boeken, waar het meestal om draait. Boekenkastoverlevers, het literaire kruim. Zij vormen de trots van de eigenaar. Zo’n 10 % van het aanbod komt daarvoor in aanmerking. Blijf-bij-mij-literatuur.
Eén op honderd vormt het topje van de ijsberg. Dit is het boek dat er toe doet, dat grenzen verlegt, je gegarandeerd van je sokken blaast, rages start. Vergeet-me-nooit-meer-literatuur.
In het segment thrillers/politieroman mag je daar voortaan de nieuwe reeks rond Fiona Griffiths situeren. Heldinnen als Fiona worden zelden opgevoerd in actieromans. Fiona is onzeker, impulsief en intuïtief. Ondanks haar universitaire graad begint ze onderaan de ladder bij de politie van Cardiff. De oorzaak ligt in haar merkwaardige persoonlijke geschiedenis. Als klein meisje werd zij te vondel gelegd en daarna geadopteerd. Dat trof haar midscheeps in haar psychologische ontwikkeling. Ze werd zelfs tijdelijk krankzinnig verklaard. Intussen is ze genezen, maar sommige effecten zijn blijvend. Dat krijg je als lezer met mondjesmaat opgediend. Het ogenblik waarop ze zich in het mortuarium laat opsluiten om een nachtje met de lijken door te brengen is daarbij een regelrechte eye-opener.
Op het persoonlijke vlak houdt Fiona heel wat kegels in de lucht. Ze probeert het verleden van haar adoptievader, een voormalige maffiabaas, te negeren. Ze begint een affaire met een lieve collega. Daarnaast kent ze een voormalige Spetnatz, die haar gevecht- en overlevingstechnieken aanleert.
In Fiona gaat het om de moord op een prostitué en haar dochtertje. In in Koelen Bloede (identieke titel als het beroemde boek van Truman Capote – nog een grensverleggend boek) legt ze het juiste verband tussen afgehakte en verspreide lichaamsdelen van twee verschillende moorden, met tien jaar tussen. Absolute aanraders.