Grafteken

Arnaldur Indridason is een groot auteur van een klein land: IJsland. Toch verkoopt hij stapels boeken, wint prijzen met de vleet en boeit met sociaal gerichte plots in een desolaat landschap. Dat klopt alvast voor Grafteken, waarin politiefunctionaris Erlendur en zijn team uit Reykjavik voor de tweede maal mogen optreden. Aanleiding is de ontdekking van het lijk van een jonge drugverslaafde vrouw, op de graftombe van een nationaal bekende vrijheidsstrijder.

Het onderzoek krijgt een verrassende wending als een bekende zakenman in immobiliën betrokken raakt. Tegelijk heeft Erlendur zijn handen vol met zijn eigen dochter, die eveneens drugverslaafde is.
Hoe licht en wit het in IJsland ook is, het verhaal en de omgeving kleuren donkerzwart. De onderzoekstechnieken van Erlendur lijken eerder langs de simpele kant, want de IJslandse bevolking is miniem, wat de discrepantie tussen de minimalistische verhoudingen (320 000 inwoners) en groteske misdaden iets te groot maakt om geloofwaardig te blijven.