Het Amazoneverbond

Het Amazone verbond is een selecte groep vrouwen die de wereld wil domineren en er alles voor over heeft, tot zelfs een derde wereldoorlog toe. Het verhaal begint in Utrecht waar commissaris John Engles een fataal ongeval op een bouwwerf onderzoekt.

Een bekende Nederlandse politica sterft aan de vooravond van verkiezingen die ze waarschijnlijk grandioos zou winnen. Alle aanwijzingen vertellen hem dat dit een spijtig ongeluk is. Zijn instinct zegt van niet. Zijn hoofdcommissaris zegt van wel en stuurt hem zelfs met verlof. In zijn vrije tijd, en met behulp van de mooie Laura Sieberg en zijn verstandige vriend Dee ontdekt Engles hoe de vork aan de steel zit. De politica werd in de val gelokt door een groepering, die zich Amazon noemt. Maar ook Amazon is bezig de losse eindjes op te rapen en midden in het boek is er een shoot out met fatale gevolgen. Meer vertellen zou spijtig zijn.
Tot dan heeft dit Amazoneverbond alles mee van een goede thriller. Alles zit logisch aan elkaar, het is prachtig geschreven en de verschillen tussen man en vrouw worden weliswaar omstandig maar to the point op de spits gedreven. Maar vanaf het midden komt er een stijlbreuk. De politieroman wordt plots een spionageroman met de ondergang van de wereld als inzet. Nog steeds put de auteur zich uit in geloofwaardige passages en mooie zinnen, maar de sprong van politieagent(e) naar James Bond lijkt absurd. Van de Lisdonk kan beide stijlen aan, zeker, maar binnen één boek is dat te veel gevraagd van de lezer.