Het geheim van Penumbra’s boekenwinkel

Robin Sloan is een 36-jarige Amerikaan die zichzelf media inventor noemt, zijnde iemand die niet alleen content produceert, of dat nu woorden op papier zijn, videofilm, foto’s of muzikanten, maar ook nadenkt over de vorm en distributie. Beroepshalve was de man o.a. bezig bij een TV-zender en bij Twitter, dus hem hoef je qua media niets te leren.

The Story of Penumbra’s Bookshop was eerst een kortverhaal voor het een roman werd, het debuut van Sloan. Dit is een bespreking van de roman, die ogenschijnlijk een eenvoudig verhaal vertelt, maar dat met zoveel contouren doet dat het behoorlijk ingewikkeld en rijk wordt. 

Het eerste deel van het verhaal, waarschijnlijk de kern van het kortverhaal, speelt zich af in Penumbra’s bookshop, dat 7/7, 24/24 u open is en maar door drie personen wordt open gehouden: Penumbra zelf, Clay Jannon, de hoofdpersoon en nog een tweede bediende. Clay doet de nachtdienst en ziet haast niemand. Als er dan toch eens iemand binnen komt, zijn het stuk voor stuk rare kwieten die allemaal geïnteresseerd zijn in een duistere boekenreeks, waarvoor ze niet eens betalen. Die boeken staan gegarandeerd achteraan en hoog in de winkel. Clay noemt ze de ‘waybackboeken’.

Clay gaat op onderzoek uit, en zal, met behulp van enkele vrienden, waaronder Google-ingenieur Kat, meer geheim ontdekken dan hij ooit had vermoed. Vertrekkend vanuit de duistere boekenwinkel in San Francisco belandt hij bij een geheime sekte in New York, die al 500 jaar lang bezig is het geheim te doorgronden van de “waybackboeken”. Heel geheimzinnig wordt het eeuwig leven als wortel voorgehouden, maar feit is dat Clay en Kat vooral geïnteresseerd zijn in de analytische meetkunde waarmee een probleem kan worden ontrafeld.

Dat is alvast een van de grote pluspunten van dit boek dat het op een bevattelijke manier de manier van werken van Google uitlegt. Hoe iets opzoeken niet langer een kwestie van tijd, maar van grootte en aanpak is. Op die manier vorderen zowel Clay als de lezer door het verhaal, waarbij zijstappen naar een gelijkklinkende wereld als Lord of The Rings relevant zijn en zelfs de sleutel betekenen van het raadsel.

Penumbra’s boekenwinkel is een boeiend boek, dat Oude tijd afweegt tegenover Nieuwe tijd, met codes, gebruiken, respect en al. Soms heb je nochtans het gevoel dat je in een Harry Potterboek aan het lezen bent voor gevorderden, wat kan komen door het lichtvoetige maar creatieve taalgebruik.

                                            

Het is in ieder geval een ode aan het boekwezen, in welke materie die ook ooit zal voortbestaan.