Het ijzeren huis

Donkere roman over adoptie en weeshuizen

John Hart hebben we hier ook al een paar keer gehad. Herinner je De Wet en de Leugen (King of Lies, 2007), Gevaarlijke onderstroom (Down River, 2008) en Onschuld (The Last Child, 2009). Allemaal boeken die hun prijzen hebben gewonnen, alles terecht. Ook met Het IJzeren huis (Iron House) scoort Hart opnieuw een voltreffer.

Julian en Michael zijn twee broers die in een weeshuis belanden. Julian is zwak en Michael neemt het altijd voor hem op. Net op de dag dat ze beiden zullen geadopteerd worden door een steenrijke senatorsvrouw, doodt Julian in een reflex een van zijn belagers. Michael neemt de moord op zich en vlucht. Julian wordt de adoptiezoon. Michael belandt als veertienjarige op straat, overleeft en wordt ingepalmd door de grootste gangster van de stad, die hem opvoedt als een zoon.
Vele jaren later sterft Michaels beschermer, wat Michael vogelvrij maakt voor de rest van de familie. Hij moet vluchten, samen met zijn zwangere vriendin, maar beseft dat hij ook zijn broer uit de handen moet houden van de bende. Hij zoekt de senator op, met in zijn zog dood en verderf.
Razend spannend boek, met lange, indringende passages over de onderkant van het Amerikaanse bestaan.