Huis vol leugens

Neve Connolly is 47, is behalve het zonnetje op het werk, ook echtgenote van de wat onwereldse Fletcher, en moeder van twee wildebrassen van jongens, maar ook van een rebelse dochter Mabel. Vooral die laatste legt veel morele druk op het gezin.

Geen nood, Neve kan zich uitleven als verwoed fietsster door het groene gedeelte van Londen, waarbij ze regelmatig en zo regelmatig naar het appartement van haar intieme vriend Saul fietst, tevens haar baas op kantoor.    

oot is haar verbijstering wanneer ze Saul naast bed treft, vermoord met de hamer, die ernaast ligt. De wereld van Neve stort in, maar ze houdt zich kloek. Ze komt tot het besluit dat ze niet zomaar de politie kan bellen, want dat zou de verhoudingen thuis danig compliceren. Ze kan niets anders bedenken dan het appartement schoonmaken en alle sporen van haar aanwezigheid doen verdwijnen. Radeloos en onder stress probeert ze aan alles te denken, maar op het moment dat ze de deur achter zich toetrekt, voelt ze dat ze iets cruciaals is vergeten. 

Het duurt niet lang vooraleer de politie op het kantoor van Saul staat. Iedereen wordt ondervraagd, maar precies bij Neve komt de aanklittende inspecteur Alistair Hitching voortdurend langs. Ook bij haar thuis, vooral bij haar thuis. Omdat Neve stilaan omzwachteld geraakt in haar eigen leugens, waarbij ze zeker niet wordt geholpen door het gedrag van haar dochter Mabel. 

Naast haar gezin en haar collega’s op  het werk, krijgt Neve nu ook af te rekenen met de weduwe van Saul, met haar beste vriendin Rachel, die een andere vriendin meebrengt, Jackie, die dan weer een oude schoolvriend meebrengt. Haar man, Fletcher, die goede ouwe sul van een Fletcher, blijkt plots een vat vol initiatief en als dit alles nog niet gecompliceerd genoeg is, is er wel Mabel die haar meubelen op het slechts mogelijke moment wil verhuizen naar een nieuwe woonst. Fletcher organiseert de ene zoete inval na de andere voor alle voorgenoemde personages. Dat vind je ook terug in de titels van de hoofdstukken: verjaardagsfeest, reünie, diner, tuinfeest, waarop ook inspecteur Hitching zichzelf telkens uitnodigt. 

De eigenlijke misdaad is poepsimpel, maar het sublieme van dit boek is de mix van de chaotische personages tegenover de krachtdadige Neve, die met alle moeite probeert zowel de politie te slim af te zijn als de ideale kloek te zijn voor iedereen die over haar drempel komt. Dat heeft ook inspecteur Hitching door, die voortdurend de druk opvoert. Alle wegen leiden naar Neve, hoe ze zich ook van de domme probeert te houden. Ze kan zich maar niet ontdoen van de hamer, verstopt die om de haverklap op de verkeerde plekken.

Met koelbloedige routine leidt Neve haar dwarse kinderen door elk tuttebelletje, haar man door zijn dromen, draait ze haar vrienden een rad voor de ogen en stuurt ze de inspecteur telkens het bos in. Dit boek zit barstensvol realistische details die elke huismoeder zal  herkennen, maar die maken dat Neve wel een heel bijzondere misdadigster is. 

Heel langzaam aan komt het boek naar de belangrijkst evraag. Als Neve geen moord heeft gepleegd, wie dan wel? Wanneer ze een lijstje opmaakt van de alibi’s uit haar omgeving, merkt ze dat echt iedereen in aanmerking komt. Wie maakt dan misbruik van de situatie om haar in het oog te houden?

Nicci French heeft met Huis vol leugens een heel ander soort plot ontwikkeld dan in de boeken met Frieda Klein. Huis vol Leugens blijft een bijzondere thriller, met een plot die naar alle kanten gaat, op het ritme van het vrouwelijk vermogen om te multitasken, maar uiteindelijk mooi in het midden eindigt. Misschien wel een klein meesterwerk.