Land zonder staat

Land zonder staat gaat over 50 jaar onafhankelijk Congo. Vanaf het moment dat Patrice Lumumba het vuur aan de schenen legde van de Belgische overheid, tot aan de huidige zittende president. Een verhaal van een halve eeuw conflicten en oorlogen, dictaturen en revoluties.

Het drama van een land dat potentieel rijk is, maar zichzelf niet kan besturen. Auteur Guy Poppe, gewezen radiojournalist en een absolute autoriteit op dit thema, resumeert het in een krasse taal.
Hoe is het mogelijk dat het rijkste land van Afrika zijn bevolking in gore armoede dompelt? Wat is de verklaring voor het potverteren van dat kleine kringetje getrouwen rond le Président? Met enkele hallucinante anekdoten toont Poppe aan hoe ontwikkelingsgeld steevast in de verkeerde zakken belandt. Hij noemt man en paard, waarbij niet alleen Mobute Sese Soko maar ook de Belgische staat ernstige vegen uit de pan krijgt. Heel lang geleden had België nog het aanzien en de daadkracht om aan de plaatselijke toestand te verhelpen. Maar onverschilligheid en eigenbelang maakten dat de Congolese bevolking in de steek werd gelaten. Langzaam aan kwam de inmenging van de VS, van Frankrijk en nu recent ook van China. Congo is al lang België’s pakkie-an niet meer. Maar juist dat leidt tot tandengeknars. Meer zelfs, Guy Poppe verwoordt zijn boek op zo’n beklijvende manier dat je constant het gevoel besluipt dat je naar de juiste steen moet zoeken om je gram te halen.