Methode 15/33

Neem eender welke zwangere, 16-jarig meisje, dat hardhandig wordt ontvoerd. Angst en radeloosheid voeren dan de boventoon. Gaat het om losgeld? Is het gevaar groter? Je zou voor minder panikeren.

Niet zo Lisa. Zij is wat je een koele kikker zou noemen. Al meteen in de bestelwagen waarmee ze wordt ontvoerd is concentreert ze zich volop op richting en geluid. Ze overheerst mentaal de gesprekken met haar niet zo clevere ontvoerder, Ronald, wiens laatste uren zijn geteld.

Want Lisa maakt van meet af aan plannen om te ontsnappen, met inbegrip van de meest gruwelijke manieren van sterven voor haar ontvoerder. Terwijl ze opgesloten wordt in een voormalige school, bestudeert ze ijzig kalm de routine van haar tegenstander en verzamelt ze stiekem voordelen die ze zal gebruiken bij haar ultieme ontsnappingspoging. Maar nu even niet. Om de 33e dag heeft ze haar 15e voordeel beet, vandaar 15/33.

Ze krijgt bezoek van een dokter en een koppel, die blijkbaar een claim hebben op haar nog ongeboren baby. Ronald is zo onvoorzichtig te vermelden dat de moeder, net zoals de vorige meisjes, daarna niet meer nodig zal zijn. Plaats genoeg in de vijver naast de school.

Terwijl Lisa kalm, maar beslist haar dagen doorbrengt met het verzamelen van de nodige info, krijg je een vlijmscherp beeld van haar leven thuis. Haar vader is voortdurend op reis voor het werk, haar moeder is een topadvocate, die ook vaak de vlucht moet nemen. Daardoor kon het gebeuren dat ze niet eens zag dat haar dochter zeven maand zwanger was. In haar oordeel over haar ouders is Lisa net zo vlijmscherp als in haar commentaren op haar ontvoerder. Verspil nooit een moment van zwakte van je tegenstander, is haar motto.

De tweede verhaallijn bevat de zoektocht van FBI-agent Roger Liu, samen met zijn partner Lola, gek genoeg naar een ander verdwenen zwanger meisje. Toch komt hij ook Lisa op spoor.

Het boek heeft enkele verrassende plotwendingen, maar drijft toch voornamelijk op het volgehouden cynisme van een zwangere tiener, die haar onderkoelde manier van denken volop in haar voordeel gebruikt. Een verrassend boek qua toon en taal, met een minimum aan actie, maar met een surplus aan verrassing.