Nachtvlinder

Petros Markaris, dat is lang geleden! Markaris voert ons in Nachtvlinder voor de vijfde keer de lichtjes dictatoriale commissaris Kostas Charitos op, die voortdurend in conflict leeft met zijn bazige echtgenote Adriani.

Zij is overbezorgd voor zijn gezondheid, en daar is reden toe, want de commissaris krijgt geregeld hartkloppingen van stress. Zelfs op vakantie heeft de man geen ogenblik rust, want hij beleeft er een heuse aardbeving, die bovendien een begraven moord onthult. Het lijk blijft vooralsnog onbekend, maar Charitos scheept het mee naar het Griekse vasteland. Daar krijgt hij van zijn chef Gikas, in afwachting van identificatie, een tweede onderzoek. Tycoon Konstantinos Koustas, eigenaar van 2 nachtclubs, een restaurant en nog wat centiemen werd voor de deur van zijn nachtclub (Nachtvlinder) vermoord. Dat ruikt naar een afrekening binnen het milieu.
Nachtvlinder werd geschreven in 1998. Griekenland was toen nog een eindje verwijderd van de economische crisis. De auteur laat er geen twijfel over bestaan dat Griekenland toen al een mestvaalt was, waar morele waarden niet hoog staan aangeschreven. Hoewel Markaris achteraan het boek een lijst van personages geeft, (geen overdaad met al die Griekse namen), had hij er beter ook een stadsplan van Athene bij gedaan. Wie toe is aan een maatschappijkritisch politieverhaal, vol droge humor zit goed bij commissaris Christatos.