Negendoder

Op een bouwsteiger midden in Berlijn wordt een gruwelijke vondst gedaan: drie lichamen, gewikkeld in tape, hangen aan metalen buizen, onzichtbaar voor de volksstroom die er elke dag voorbijtrekt. Emma Carow is profiler bij de politiedienst van Berlijn en krijgt de zaak op haar tafel. Met haar karakteristieke verbetenheid bijt ze zich vast in de meest vreemde details.

Het is haar manier van werken die het eerste deel van het boek domineert. Ze probeert zich telkens in de plaatst te stellen van de moordenaar, maar komt vlug tot de slotsom dat dit een team moet zijn. Een team dat verdoofde mensen verstopt, ze als mummies verpakt en hun leven dag na dag laat wegglijden, vlak naast de immer voortschrijdende wereld? Wat voor een beweegreden is dat? Het is op zijn minst een aparte manier van moorden.

Gelukkig is Emma Carow uit hetzelfde hout gesneden. Ze kan niet rusten voor ze vooruitgang boekt.

Daar zit uiteraard een donker kantje aan. Ze werkt de collega’s op de zenuwen met haar aanjagende vakidiotie. Haar asociaal gedrag buiten de uren speelt haar parten. Ze is een eenzaat, die vecht met de spoken uit haar verleden en zich daarom met niemand kan binden en vreemde manieren kiest om sporadisch seks te hebben. Dat alles begon met de verkrachting door Wolfgang Gerheim, die er weliswaar werd voor veroordeeld, maar in de gevangenis een ster werd en een succesboek schreef over zijn inkeer.

Hoe meer ze te weten komt van de daders, hoe dichter ze hen op de hielen zit, hoe gevaarlijker het voor haar wordt. Op een vreemde manier mengt Gerheim zich in haar verhaal. Tot ze wordt ontvoerd.

Negendoder is een spannende thriller met veel vaart, die alvast in het eerste deel de conventionele politiemethoden gebruikt. Het is knap om lezen hoe het team van profilers het uitvoerend werk voorbereidt van de eigenlijke politiespeurders. Door het eigengereide optreden van Emma, die uiteraard zelf geen speurtocht mag uitvoeren,  wordt dit een persoonlijke zoektocht.

Negendoder is niet zomaar een thriller. Er staan briljante vondsten in het boek en de manier waarop doden zich moeten voelen, net voor ze –te laat – worden gevonden wordt treffend beschreven.

Ongewone thriller. Niet voor gevoelige zielen.