Nieuwe lente, nieuwe Dias

Uitgeverij Storyland en ikzelf hebben het zalige genoegen de druk aan te kondigen van een nieuw boek over Arturo Dias: De Zalige moordenaar. De uitgave is voorzien in de lente. Het verhaal concentreert zich eerst rond Mark Van Lancker, een van de tien Belgische paracommando’s die werd neergeschoten in Rwanda in 1994. In tegenstelling tot zijn makkers bracht Mark het er goed van af, dankzij de goede zorgen van een Afrikaanse familie. Op het moment dat hij volledig is hersteld van zijn verwondingen, ontbrandt de Rwandese genocide echter in alle hevigheid. Daar ondervindt Mark voor het eerst zijn nieuwe ik: hij heeft geen emoties meer voor de wrede scènes die zich onder zijn ogen afspelen.

Integendeel, hij sjokt met de rebellen het oerwoud in en wordt langzaamaan een van hen. Hij wordt een militaire vechtmachine, tegen beter weten in, en geraakt na enkele jaren, in de slipstream van Laurent-Desiré Kabila. Wanneer die Kinshasa bereikt, eindigt echter het Afrikaanse avontuur voor Van Lancker. Politiek is niets voor hem, hij keert terug naar België, naar Mechelen. Jaren later krijgt hij te horen dat hij ongeneeslijk ziek is en nog maar enkele maanden te leven heeft. Een gevolg van de klap die hij kreeg in 1994.

Na het eerst dagenlang op een zuipen te hebben gezet, beseft Mark dat hij, wil hij nog iets van zijn verdere leven maken, hij zich nog voor één keer moet laten gelden. Dan komt het besef dat er maar één ding was, waarin hij heel goed was: iemand vermoorden. Daarom vat Mark het plan op de eerste seriemoordenaar te worden van Mechelen. Hij wil de stad en haar inwoners terroriseren met een moordserie. Heel cynisch studeert hij de vakliteratuur rond seriemoord en begrijpt dat hij best rond één thema werkt. De Zalige moordenaar is geboren.

Maar in Mechelen woont ook Arturo Dias. Op dit ogenblik probeert hij de eigenaar van een Boeddhistische tempel te helpen met een financieel probleem. Daarvoor moet hij langs de politiecommissaris van Mechelen, niet bepaald zijn beste vriend. Zonder dat hij het beseft, arriveert hij net op het moment dat de eerste Zalige Moord werd gepleegd. Hij hoort zijn vriend Michiel uit bij de federale politie en weet zo uit eerste hand dat dit een seriemoord in wording is. Hij mobiliseert zijn dochter Sara en zijn vriendin Lenka Zij opereren vanuit hun café op de Melaan, waar Mo’rice nog altijd zijn luimige zelf is.

Samen willen ze zich voorbereiden op het moment dat de druk op Mechelen onhoudbaar wordt. Na de derde moord is de burgemeester van Mechelen ten einde raad en neemt hij het aanbod van Arturo aan. Voortaan heeft Mark Van Lancker Arturo Dias achter zich aan.

Toch zijn de zaken niet zo eenvoudig als ze lijken. Zelfs Boeddha houdt nog een vette vinger in de pap. En wat met dat vreemde koppel dat de politie in haar eigen kantoor komt gijzelen? Waarbij de banden met Rwanda niet helemaal lijken doorgeknipt.

Kortom, dit is opnieuw een gelaagde, spannende roman over de Mechelse detective, met veel gevoel voor achtergrond en personages. Een roman zoals je er niet veel zult lezen.