Oorsprong

Waar komen wij vandaan? Waar gaan wij naartoe? Op deze twee essentiële vragen bouwt Dan Brown een nieuw mystiek vraagstuk. Professor Langdon kan er alweer zijn tanden op stuk bijten. Net als de rest van de wereld krijgt hij een uitnodiging van zijn vriend Edmond Kirsch, futuroloog en miljardair, die beweert dat een antwoord te hebben op die vragen. De wereld mag dit aanhoren op een door hem gekozen tijdstip en plek.  

De plek blijkt het Guggenheim Museum in Bilbao. Langdon is een van de honderden gelukzakken die deze presentatie rechtstreeks mag bijwonen. Hij wordt in het museum opgevangen en begeleid door artificiële intelligentie, genaamd Winston, via draadloos contact. In afwachting van het belangrijke moment wordt Langdon door de geheime gedeelten van het museum geleid, waardoor de lezer alvast wat basisinformatie meekrijgt over wat staat te gebeuren.

De presentatie van de avond berust bij Ambra Vidal, een beeldschone tv-presentatrice, die recent een huwelijksaanzoek kreeg van de Spaanse kroonprins, en als dusdanig tegen haar zin in een merkwaardige situatie terecht komt. Het koningshuis is immers door en door katholiek, terwijl Kirsch bekend staat om godsdiensten onderuit te halen met wetenschappelijke argumenten. Ook aanwezig, in de coulissen, de moordenaar van een geheim genootschap, een voormalige admiraal van de Spaanse Armada, gehersenspoeld en klaar om Kirsch het zwijgen op te leggen, op het gewijde ogenblik.

Eenmaal die moord gepleegd, vervolgt het boek in een rollercoaster van achtervolgingen, interventies en complicaties. Uiteraard worden Langdon en Vidal, zoals in alle boeken van Dan Brown, verenigd in de wedloop tegen de tijd, waarbij de toekomst van de wereld op hun schouders rust. Zij moeten ervoor zorgen dat ze de theorie van Kirsch kunnen vinden, want anders dreigt die mee in het graf te worden getrokken. Gelukkig bestaat er een digitale kopie in een nog nader te ontdekken plaats.

Zoals geweten is Langdon verlekkerd op het kraken van codes, zodat hij zich langzaam naar de oplossing tracht te worstelen. Voor het zover is, krijgt hij enkele verrassingen te verwerken. Zo worden hij en Vidal nationaal opgejaagd wild, door enkele eenvoudige communicatietrucs in de omgeving van het Koninklijk Paleis.

Brown is de zoon van een wiskundige en een religieuze muzikante, getrouwd met een historica. Zelf is hij professor in de Engelse taal: ziedaar de voedingsbodem waarmee hij zijn boeken een wetenschappelijke achtergrond kan geven. Dan Brown is hier op zijn best. Zoals gewoonlijk heeft hij zich bijzonder goed gedocumenteerd. Zoals De Da Vinci Code ons leerde mengt hij meesterlijk reële feiten met absurde nonssens. Daar heeft het boek “Oorsprong” minder last van. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de Spaanse achtergrond en locaties van het verhaal, waarbij de Sagrada Familia haast een personage wordt in het boek.

Oorsprong valt zeer goed te genieten. Je moet zelf al wetenschappelijk fijn beslagen zijn om de eventuele nonsens van de realiteit te onderscheiden en als er al een minpuntje moet aangehaald worden, is het wellicht de grote hoeveelheid technisch acadabra, die nodig is om de lezer te overbluffen. Soms moet je, ten behoeve van het verhaal, enkele technische aannames slikken voor de waarheid. Ook het motief van de verrassende slechterik uit het verhaal wordt onvoldoende uitgewerkt. Het bestaan van een verborgen kerk, met afvalligen, is handig om de Zwarte Piet door te schuiven.

Slotsom: geen meesterwerk, maar aangename lectuur. Bevestiging van Dan Brown als een auteur van wereldniveau.