Scrabble Man

Knotsgekke insteek, maar het werkt

Bavo Dhooghe heeft die status wellicht al bereikt. Zijn vorige roman, Stiletto Libretto kreeg vijf sterren van Vrij Nederland; dat is niet voor veel schrijvers weg gelegd.

Met Scrabble Man blijft hij verbazen. Haal even diep adem voor het verhaal. Clint Wilson vindt dat hij bijzonder goed op Hollywood-held Benny Benito lijkt. Zijn partner Cody ziet dan weer meer John Travolta in hem, weliswaar zonder het putje in de kin. Clint sleurt Cody mee in het waanzinnige plan om lukraak bij Benny aan te bellen, daar voor dood neer te vallen, met vals bloed en al, om dan vervolgens uit de doden te herrijzen en cool een rol in Benito’s volgende film te claimen. Doch Benny’s populariteit is gezakt sinds hij met alle geweld grappige films wilde maken. Zijn laatste film flopte totaal en dat maakte heel wat mensen pissig. Zijn vrouw Sandy in de eerste plaats, zijn agent Carlos, maar ook Yuri the Fury die zwaar heeft geïnvesteerd in Benito en alvast zijn liefje in de volgende film wil hebben. Al die wereldvreemde personages ontmoeten elkaar ten huize Benito.
Je hebt van ver door dat dit een Hollywood-pastiche moet zijn. Indien je het niet te nauw neemt met de motieven van de personages beland je midden in een hilarische rollercoaster, waarbij de ene plotwending volgt op de andere, naargelang welke gek van boven ligt. Je leest dit best in één ruk uit, om in de sfeer te blijven. Dat is allesbehalve moeilijk doordat Dhooghe er de vaart er weet in te houden. Hij strooit kwistig met technieken en wetenswaardigheden uit de filmwereld en kan de meest vreemde dingen normaal doen lijken. Scrabble Man is eens iets anders, een tongue-in-cheeck, die op het einde zowaar nog spannend wordt ook. Aanrader.