Stille handel

De posttraumatische stressstoornis serie

John Connolly is een Ier die in de Verenigde Staten woont en werkt. Niet te verwarren met Michael Connelly, een Amerikaan die keigoede Legal thrillers schrijft (The Lincoln Lawyer bv.) Conolly dus, specialiseert zich in het bovennatuurlijke. Nu is dat in Stille handel niet overvloedig aanwezig.

Connolly geeft ruim baan voor de thrillerelementen rond privé-detective Charlie Parker om de intrige uit te leggen over een groep voormalige soldaten, die een handeltje drijven over de Canadese grens. Niet de normale drugs- of wapenhandel, zoals de concurrentie, maar gestolen artefacten uit oudheidkundige musea. Charlie Parker komt in aanraking met in dit wereldje omdat hij onderzoek doet naar een van de soldaten, als een vriendendienst. Stilaan kan hij zich verwonderen om de sterfgevallen binnen het groepje. Hoewel telkens posttraumatische stressstoornis als doodsoorzaak wordt vernoemd, lijkt er iets anders aan de hand. Op gevaar van eigen leven dringt hij door in dit enigma, waar ook een Verzamelaar, een Reiziger en de mismaakte kunsthandelaar Herod hun gading proberen te zoeken.
Stille handel begint als een rechttoe rechtaan thriller, maar evolueert naar een magisch realistische roman, waarin de meest vreemdsoortige figuren sluipen. Voor liefhebbers van Stephen King, misschien?