Straatleven

Straatleven gaat over New York en zijn bewoners. Op een avond, na wat stappen, bevinden Eric Cash, zijn collega Ike en Steven Boulware zich plots oog in oog met twee zwarte achterbuurtjongens, die “geld of hun leven” eisen. Eric en Steven zijn totaal van de kaart, maar Ike stapt naar voor en zegt: “vanavond niet, vriend.” Waarop hij prompt wordt neergeschoten.

Dat is het convergentiepunt van het boek. Van daaruit wordt het verhaal verteld. Zei Ike “vanavond niet, vriend” of iets anders? Eric noch Steven kunnen een zinnig antwoord geven. Waren er wel twéé overvallers? Ooggetuigen zeggen van niet. Maar hadden die getuigen wel genoeg aandacht voor de scène, of waren ze teveel met elkaar bezig? De politie van New York ontleedt het geval tot op het bot, nog eens en nog eens, maar ze kunnen hoofdverdachte Eric Cash niet klem rijden.
Auteur Richard Price is een meester in het nabootsen van de New Yorkse straat. Zijn beschrijving van het straatleven pakt je, compleet met de juiste dialogen en turbotaal, de complexiteit van een stad waarin een moord een faits-divers is. Een ademtocht door NY. Complexe lectuur, maar so groovy, man.