Verlossing

Amos Decker is een ex-FBI agent die aan het einde van zijn carrière wat aanmorrelt als privédetective. Hij is bezig op het kerkhof van zijn woonplaats Burlington zijn kwelduivels uit het verleden op te roepen. Hij treft schuld aan de dood van zijn vrouw en kind, bij een moord, jaren geleden. 

Terwijl hij mijmert, komt er een man op hem af, Meryl Hawkins, die hem vraagt zijn oude zaak te heropenen. In eerste instantie herkent Amos deze man niet, maar hij is aan de grond genageld te moeten vaststellen dat het om Hawkins gaat, die door zijn toedoen, 12 jaar geleden, werd veroordeeld voor een viervoudige moord. Amos was zelf de nagel aan de doodskist van Meryl, omdat de zaak zo waterdicht leek. Hawkins beweerde wel dat hij onschuldig was, maar weigerde de nodige bewijzen of getuigen aan te dragen. 

Meryl blijkt ontslagen uit de gevangenis, omdat hij stervende is. Toch wil iemand blijkbaar dat hij zijn mond houdt, want hij wordt vermoord. Dat wekt zowel de ergernis als de interesse op van Amos Decker, die de plaatselijke politiedienst  aanmoedigt de zaak te heropenen. 

Zo krijgt de lezer een vreemde situatie, waarbij Amos Decker opnieuw de onderzoeksdaden stelt die hij vele jaren geleden deed, toen hij nog jong en onervaren was. 

Met behulp van zijn ex-partner, Mary Lancaster, ontrafelt hij het mysterie. Hij gaat opnieuw met de betrokken praten en wordt uiteraard van alle kanten aangemoedigd deze duidelijke zaak te laten rusten. Zijn argwaan wordt gewekt door kleine details, die maar niet opgelost geraken. Meer en meer ontdekt hij een spel van grootse opzet, waarin zowel hij als Hawkins  spinnen in het web zijn. 

Een heel mooie plot, in combinatie met een oude krijger, die tegen beter weten in iedereen dwarsboomt. Een cliché, maar als het goed geschreven is zoals Baldacci dat kan, dan mag het. 

Baldacci brengt elk jaar plichtsgetrouw zijn boek uit sinds 1996. Hij wisselt af met zijn helden, waarbij er meer boeken zijn met Will Robie dan met Amos Decker. Baldacci brengt degelijke kwaliteit, maar blijft in de schaduw van John Grisham. Maar dat zal hem niet deren met meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren.