Wat verborgen is

Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt zijn de scenarioschrijvers van de dubbele tv-thriller Den Fördömde. Het eerste deel daarvan, Wat verborgen is, is nu een flink boek van bijna 500 bladzijden. Laat je je daar niet door afschrikken: het verhaal leest vlot weg.

Sebastian Bergmann is een forensische psycholoog bij de politie. Hij is een onverbeterlijke rokkenjager tot hij zijn vrouw Lilly leert kennen. Zij temt hem, ze krijgen een kindje. Het noodlot slaat echter toe in de vorm van de bekende kerst-tsunami in Japan, waarbij vrouw en kind verzwolgen worden. Sindsdien is Sebastian opnieuw een verzamelaar van vrouwenvlees, maar voor de anderen heeft hij slechts minachting en schimpscheuten klaar. Hij stort zich in een zelfdestructief leven zonder vrienden.
Toch wordt hij betrokken bij een moordonderzoek in Västerås, in Zweden, een stad van meer dan 100 000 inwoners, niet zo ver van Stockholm. De chef het plaatselijke politiekorps ziet op tijd in dat de moord op een 16-jarige jongen, wiens hart werd verwijderd, de competentie van haar eigen mensen te boven gaat. Een speciaal, federaal politieteam uit Stockholm snelt ter hulp. Dat team bestaat uit Torkel Hoglund, de leider, Billy Rosen, de techneut en Vanja Lithner, de jonge inspecteur met goede intuïtie. Torkel en Bergmann kennen elkaar van in de tijd dat het nog goed ging met Bergmann. Die laatste heeft zo zijn eigen redenen om zich aan te sluiten bij het onderzoek en misbruikt in feite de kennis die hij vergaart. Dat leidt tot een verrassing van formaat aan het einde van het boek. Maar intussen heb je kunnen smullen van een strakke plot, pittige karakters en leuke details. Als dit een debuut is, wil ik voortaan alles lezen van Hjorth en Rosenfeldt.