Zondagochtend breekt aan

En dat is het dan. Het einde van de cyclus over Frieda Klein, psychotherapeute in Londen. Zeven boeken lang hebben we haar avontuur mogen lezen, goed 2500 pagina’s lang, en het heeft geen minuut verveeld. Laat me even vooruitlopen op mijn mening en zeggen dat dit zowat het beste moet zijn dat ooit werd geschreven in de thrillerwereld.

Zondagochtend breekt aan (Sunday Morning Coming Down) is het slotboek van de reeks, waar alle draadjes samen komen. Waar Frieda eindelijk haar demon zal kunnen temmen: de tweelingbroer Dean Reeve, die haar de hele cyclus vanop afstand gadeslaat, haar leven domineert en ingrijpt wanneer hij dat nodig acht.

Dit boek start met het lijk van Bruce Stinger, gevonden onder de planken vloer van Frieda’s woonkamer. Het is een duidelijke boodschap van Reeve: stuur niemand achter me aan.  Kort daarna wordt Chloë, het nichtje van Frieda ontvoerd. Chloë is intussen een eigengereide tiener met een job, maar de foto die Frieda te zien krijgt is tegelijk onthullend en vreemd. Chloë was volkomen machteloos, maar ongerept.

Reuben, de mentor en collega van Frieda, wordt vakkundig in elkaar geslagen. En nog is het niet gedaan, het Oekraïense zoontje van grote vriend Josef wordt ontvoerd, maar gelukkig ongedeerd teruggevonden. Het zoontje heeft wel de boodschap onthouden: “Ik ben het niet”.

Waarmee Reeve blijkbaar wil zeggen dat hij niet achter de ontvoering van Chloë zit, nog achter de aanslag op Reuben. De politie besluit dat er een copycat aan het werk is, die het gemunt heeft op de vrienden van Frieda.

Frieda werkt samen met de politie om de dader op te sporen, en is tot alles bereid om resultaat te halen: interviews aan de pers, nationale opsporing, eigengereide speurtochten. Intussen verzamelt ze al haar vrienden rond haar, in de woning van Reuben. 

De boekencyclus rond Frieda Klein is zo goed omdat ze zowel actie als psychisch doorzicht combineert. Frieda is een sterke vrouw die voortdurend wordt belaagd, maar wiens liefde voor haar familie en vrienden haar sterk maakt. Ze bezit bovendien de gave om de juiste dingen op het juiste moment te zeggen, waarbij ze meer dan een gevoelige snaar raakt.

Na al die jaren begin je te houden van de standvastigheid van Frieda Klein. Ze wordt gevreesd, bespot of bewonderd, naargelang de invalshoek. Ze heeft meer vijanden dan vrienden, maar die laatsten gaan voor haar door een vuur. Frieda Klein is iemand waarvan je een vriend wil zijn, en dan geen virtuele.

Benieuwd op welke manier Nicci French de lacune zal opvullen na de reeks over Frieda Klein. Hen kennende, is dat concept al behoorlijk uitgewerkt. Maar overtreffen zal moeilijk zijn.