Zonder gezicht

Rechercheur Fabian Risk heeft zijn te drukke dienst bij de Stockholmse recherche ingeruild voor –wat hij denkt – een rustigere post in Helsinborg, waar hij geboren is. Hij is niet eens aan het uitpakken toe van de verhuisdozen toe, of zijn toekomstige baas, Astrid Tuveson, staat voor de deur. Niet om kennis te maken, maar omdat zijn aanwezigheid bij een nieuwe moordzaak dringend wordt gewenst. Fabian begrijpt de beweegreden van Astrid beter, wanneer hij de foto in handen krijgt die op het lijk werd gevonden: een klasfoto, waar hij naast het slachtoffer staat, doorkruist met zwarte inkt.

Fabian moet dus vroeger aan de slag dan eerst gedacht en wordt geconfronteerd met een seriemoordenaar die de klasgenoten van de betreffende klas een na een vermoordt. Vrij vlug is duidelijk dat de moordenaar door twee kwelgeesten werd gepest. Dat zijn dan de eerste twee vermoorden. Maar zodra slachtoffer drie valt, wordt duidelijk dat de vergelding alle leden op de foto betreft, waarschijnlijk vanwege hun passieve toelating.

Op kantoor treft Fabian zijn nieuwe collega’s, lang voor de officiële in dienstneming. Hij wordt meteen op de hoogte gebracht van de werkwijze: iedereen weet alles van elkaar op elk moment. Dat was de eigengereide Fabian nooit gewoon, zodat hij daartegen voortdurend zondigt, met alle nare gevolgen van doen. Door zijn fout veroorzaakt hij daarmee de dood van een onschuldig meisje, een gerante bij een magazijn langs de autostrade naar Denemarken. Dat nemen zijn collega’s hem niet in dank af. Doordat duidelijk wordt dat de seriemoordenaar mee op de foto staat, komt zijn integriteit bovendien hoe langer hoe meer in het gedrang.

Vermits Helsinborg vlak bij de Deense grens ligt, ontspint het verhaal zich voor een deel in Denemarken. Daar neemt Dunja Hougaard de honneurs waar. Zij heeft af te rekenen met haar chef, Kim Sleizner, een gluiperd eerste klas, met politieke ambities. Het snibbige contact tussen die twee resulteert in ongewenste intimidatie.

Dit is het debuutboek van Peter Arhnhem, een Zweed van 50 jaar, die eerst erkenning zocht als scenarist, o.a. voor de televisiereeks Wallander. In Zweden is zijn tweede boek, Den nionten Graven, al uit. Uitsluitend beoordeeld op dit boek is hij de volgende naam die mag worden toegevoegd aan de succesrijke rij Scandinavische thrillerschrijvers. Het is een donker verhaal, vol dreiging en druk, waarbij het hoofdpersonage door een dal moet en niet vrij van zonde is. Arhnhem bewijst uit het goede hout te zijn gesneden door al zijn verhaallijnen zodanig met elkaar te verweven dat de lezer op het einde niet alleen geboeid is, maar ook onwetend blijft over de afloop. Knappe thriller met de nodige dosis ongemak.