Zwanenzang

Terwijl zijn gezin wordt vastgehouden krijgt de accountant Keith Rothwell een kogel door het hoofd geschoten, uitgerekend op zijn huwelijksverjaardag. Het motief is onduidelijk. De Britse inspecteur Alan Banks leidt het onderzoek, dat hem op zeker moment naar Leeds brengt.

Pamela, een jonge Indiaanse vrouw, reageert op de gepubliceerde foto van Rothwell, maar beweert dat hij Robert Calvert heette. Zij hadden een relatie, die is afgesprongen. De beschrijving die ze geeft verschilt grondig met wat Banks intussen weet over de oersaaie Rothwell. Banks vindt wat aanwijzingen door het geldspoor te volgen.
Daarnaast wordt Banks benaderd door Rochard Burgess van Scotland Yard. Rothwell zou, zo beweert die, het slachtoffer kunnen zijn van een afrekening, opgezet door de dictator van een Caraibisch land, die dra asiel zal aanvragen in Engeland. Spionage en diplomatie, ook dat nog. Het oorspronkelijke boek kwam uit in 1994. De aandachtige lezer zal in Zwanenzang zeker enkele gedateerde details opmerken op vlak van informatica en burotica.