Zwart water

Dee Henderson is hier een redelijk onbekend Amerikaans auteur. Ze heeft nochtans meer dan 20 boeken op haar conto. Ze moet goed zijn, want naast palmares, wint ze ook tal van prijzen.

Zwart water (Traces of Guilt) is dan ook niet onverwacht goed geschreven. Hoofdpersoon en rechercheur Evie Blackwell wordt gedetacheerd naar Carin County, waar ze meteen een ongeluk krijgt met een overstekende eland. Ze wordt verzorgd door de plaatselijke familie van sheriffs, de Thanes, die haar helpen met het installeren van een plaatselijk kantoor. Ze is er immers op uit gestuurd om twee cold cases op te lossen. Het eerste is de verdwijning van een hulpsheriff, compleet met zijn gezin. Het tweede is een onopgeloste roofmoord.

Eigenlijk doen deze twee zaken er niet toe. Evie zit zowat twee weken vast in een speciaal voor haar ingericht gebouw, waar ze dossiers bestudeert en langzaam aan haar twee feitenborden opbouwt. Haar bevindingen, twijfels, maar ook haar optimisme deelt ze met de familie Thane, waarvoor ze gaandeweg veel respect krijgt. Niet in het minst omdat de twee zaken jaren geleden door de Thanes als onopgelost werden afgedaan. De sheriffs, een vader en zijn twee zonen, werken echter goed mee, zodat stukje bij beetje de twee cold cases opgelost geraken.

Intussen gebeurt er van alles tussen de personages. Niet dat je hier ‘actie’ moet onder verstaan, maar de vele personages zijn verbonden door emoties, die ze volop met elkaar delen. Als het niet met elkaar is, dan met God, want ook de wereld van God wordt uitvoerig opgevoerd.

Hier en daar valt de spanning in het boek daardoor wat weg, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de warmte van de personages. Dit hoort ook het eerste deel te zijn van een serie, dus volgende keer hoeft de pittige, koppige maar diepgelovige Evie geen introductie meer.